Независимо дали имате благ и сговорчив шеф или такъв, който

...
Независимо дали имате благ и сговорчив шеф или такъв, който
Коментари Харесай

Кога може да кажете „не“ на вашия шеф

Независимо дали имате мил и отстъпчив началник или подобен, който е прекомерно придирчив, най-вероятно някой ден ще попаднете в обстановка, в която от вас се изисква да извършите нещо, което не желаете. Може би вашият управител ще ви разпореди елементарна административна задача, която смятате, че е под вашето равнище, или пък ще бъдете привикани на среща, на която не желаете да присъствате.

Да кажете „ не “ на шефа си в сходен случай може да бъде доста мъчно, а постоянно и безпричинно. В края на краищата, фактът че ненавиждате да се занимавате с бумащина не ви дава правото да не изпълнявате вашите отговорности. Това, че смятате срещите за досадни и за загуба на време, не значи, че можете да си позволите да не присъствате, когато шефът ви чака да сте там.  

Съществуват обаче няколко обстановки, в които може да откажете на шефа без да се страхувате, че това може по-късно да бъде употребявано против вас. Ето и няколко от тях:

1. За следващ път сте помолени да работите до по-късно

На всички ни се случва понякога да работим до по-късно. За някои от нас това даже се е трансформирало в нещо съвсем обикновено, в случай че не даже всекидневно. Ако попадате в тази категория, то най-вероятно за вас ще бъде извънредно мъчно да кажете „ не “ на вашия началник, когато той ви помоли да останете на работа до по-късно. Това обаче не значи, че постоянно би трябвало да приемате неговото искане.

Някой ден вие просто би трябвало да обясните на вашия управител, че имате отговорности, отговорности и ползи отвън офиса. Истината е, че в случай че не ви остава никакво време за вашия персонален живот, вие доста бързо ще прегорите и ще изгубите изцяло мотивацията си да работите.

Ако шефът ви изиска от вас да останете в офиса след работно време за четвърта или пета поредна нощ, обяснете му учтиво и ясно, че имате персонални отговорности, които не можете да отлагате повече, и че се нуждаете от време за себе си. Всеки рационален управител би схванал вашата позиция. Ако обаче сте попаднали на началник, който отхвърля да одобри „ не “ за отговор, то това е знак, че е време да потърсите нова работа.  

2. Помолени сте да се заемете с нов план, макар че сте затрупани със задания и задължения

Фактът, че постоянно сте заети с някакви задания, демонстрира, че компанията ви в действителност разчита на вас. Идва обаче миг, в който натоварването става прекомерно огромно и вие просто не можете да се справите с поемането на нови отговорности. Така че, в случай че шефът ви пристигна при вас с предложение за нов план, до момента в който вие прекарвате по 50 часа(или повече) на седмица в офиса, не би трябвало въобще да се колебаете преди да откажете офертата.

Ако обясните на шефа си, че представянето ви ще се утежни, в случай че би трябвало да разделяте вниманието си сред няколко задания едновременно, той би трябвало да ви разбере. Ако пък не, пробвайте да визиите вашият отвод като различно предложение от рода на: „ Коя от дилемите, върху които работя сега, бихте желали да изоставя, с цел да поема новия план? “.

3. Помолени сте да работите по време на почивка

Има разлика сред това понякога да си проверявате имейла и да прекарвате часове пред преносимия компютър по време на вашата почивка. Ако шефът ви изиска от вас да работите, до момента в който сте на отмора, вие сте в цялостното си право да откажете. Много евентуално е да сте платили много солидна сума, с цел да избягате от вашите паники и мисли за работа, тъй че в случай че сте изпълнили вашите неотложни отговорности, преди да излезете от офиса, имате цялостното право да се насладите на вашата отмора без диалози за работа.  

Ако шефът ви отхвърля да почете вашата отмора и продължава да упорства за присъединяване ви в дадена задача, постоянно може да употребявате оправданието със слабия интернет(просто не забравяйте да излезете от обществените мрежи).

Нормално е да желаете да угодите на шефа си, само че последното нещо, което желаете да извършите, е да рискувате персоналния си живот и вашия здрав разсъдък в устрема си да спечелите неговото почитание. Ако попаднете в обстановка, наподобяваща някой от гореспоменатите сюжети, не се притеснявате да кажете „ не “ на вашия началник. С времето ще разберете, че този отвод в действителност е бил потребен за вашата кариера в дълготраен проект.

По материал от FastCompany.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР