"Независимо, че темата за комунизма е в програмата за 10

...
"Независимо, че темата за комунизма е в програмата за 10
Коментари Харесай

Проф. Вили Лилков с гръмовен коментар за подмяната на истината за комунистическия режим в учебниците

"Независимо, че тематиката за комунизма е в програмата за 10 клас, на практическо равнище това не бе направено съответно. Има няколко учебника, които имат непълноти и погрешно поднесени обстоятелства. "

Това съобщи в предаването "Плюс-минус " на Нова тв проф. Вили Лилков, някогашен член на Съюз на демократичните сили и основател на ДСБ във връзка петицията за недопускане на замяна на обстоятелства и събития от комунистическия интервал 1944-1989г. и прехода към народна власт в новите учебници по история и цивилизации за 10-ти клас.

Той уточни, че не може в учебниците по история да не бъдат показани трите банкрута на страната по време на социалистическото ръководство. Самият Жан Виденов, при който става четвъртия банкрут, е показан като модернизатор, а Тодор Живков - се е грижил за богатството на народа.

Не може да се премълчи за геноцида през първите 40 дни след 9 септември 1944 година, когато е избит без съд и присъда елитът на България, не се приказва за разбиването на православната черква, нито за това, че Тодор Живков е изискал България да е република на Съюз на съветските социалистически републики, а се споделя, че той е знаел, че това няма да се случи.

Според проф. Лилков това е направено преднамерено в учебниците.

"Ако това се беше случило в каря на 90-те години, бих приел, че е станало от неведение, само че в този момент считам, че е изцяло съзнателно. Знае се ролята на Държавна сигурност и какъв е броя на сътрудниците, това е бил инструмента на Българска комунистическа партия, с който цялото общество е било държано в послушание. Не може да не се изясни, че се живееше във всевъзможен недостиг от артикули ", сподели още проф. Лилков.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР