Независимо, че понякога асортиментът е богат и стоките са много,

...
Независимо, че понякога асортиментът е богат и стоките са много,
Коментари Харесай

Проверявайте дават ли ви на касата в магазина отстъпката от етикета на щанда, съветва КЗП


Независимо, че от време на време асортиментът е богат и стоките са доста, при извършването на покупки за Великден е добре потребителите да запомнят цените на 2-3-4 продукта, които са по-скъпи или с по-висок % понижение и да проследят по какъв начин се маркират на касата. Това предложи ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов.

„ Ако при тях всичко е наред, тогава вероятността при всички останали артикули също всичко да е наред е по-голяма. Респективно – в случай че при някои от тях се получи разминаване, тогава би трябвало да се загледаме по-внимателно, да спрем процеса и да проследим всичко това, което се случва ”, уточни Маргаритов по Дарик радио.

Председателят на КЗП акцентира, че при проблем е значимо да има реакция от страна на потребителите към търговеца, както и сигнал към контролния орган. Тогава инспекторите ще могат да се отзоват оптимално бързо, да открият фактическата конюнктура, както и да върви процесът по санкциониране. И най-важното – да се спомага на потребителя да получи назад парите си за непозволено продаваната на друга от оповестената цена стока или разликата сред двете цени, в случай че въпреки всичко той държи да закупи стоката на оповестената цена.

Разминаване сред оповестени и прилагани цени най-често се среща при промоции и акции за понижения. То може да се дължи, както на съзнателно държание, по този начин и на немарливост от страна на представители на търговеца. Има обаче случаи, в които въпросното нарушаване се открива и в всекидневието. „ Не бих споделил, че това е някаква зараза, само че факт е, че потребителите се обръщат към нас с тъжби и сигнали, откакто в хода на извършването на покупки са открили, че определен от тях артикул с избрана цена е бил таксуван с друга цена, нормално по-висока. Ние се намесваме и нарушителят понася глоба ”, означи Маргаритов.

По думите му има две вероятни хипотези. „ В едната, когато явно става въпрос по-скоро за немарливост и за това, че в границите на един голям подбор от артикули с разнообразни цени и с друг % понижение има един случай, приказваме по-скоро за административно нарушаване и глобяваме търговеца с санкция от 500 до 3000 лева според от размера на комерсиалния обект и от тежестта на нарушаването. Когато обаче установим, че задачата е била Вие да бъдете притеглен в даден търговски обект и след това се оказва, че там е всеобща процедура така наречен Намалени артикули да не са чак толкоз понижени, тогава квалифицираме случая като нелоялна комерсиална процедура и глобата е много по-сериозна – може да доближи до 30 000 лева ”, изясни ръководителят на КЗП.

Според Димитър Маргаритов спазването на условията на законодателството по повод оповестяването цените на стоките в комерсиалните обекти е съществена характерност на правилния и предан пазар. „ Да знаеш какво си купуваш, какъв брой плащаш за него – никой няма право да изкривява този принцип с анонсирането на подправени понижения или с подмяната на информацията, която касае цената на стоката. Това е принцип, който би трябвало да бъде следван неразделно. В този смисъл и нашата институция е призвана да дава отговор за възобновяване на правото тогава, когато то е било нарушено ”, сподели още той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР