Независимият общински съветник и представител на гражданската организация Спаси София

...
Независимият общински съветник и представител на гражданската организация Спаси София
Коментари Харесай

"Спаси София" предложи синя зона в неделя, а зелена - в събота

Независимият общински консултант и представител на гражданската организация " Спаси София " в СОС Борис Бонев внесе предложение за съществени промени в обсега и времетраенето на платеното паркиране в столицата. През последните седмици няколко други планове на Бонев и " Спаси София "  в сферата на градския превоз в столицата бяха възприети от ръководещите, заради което в този момент ще е любопитно дали кметът Йорданка Фандъкова, кметът по превоза Кристиан Кръстев и ГЕРБ ще възприемат и тези техни хрумвания.  Едно от настояванията е през работните дни синята зона да трае до 20:30 ч., а също и да се вкара зона в неделя сред 10 и 18 часа. По отношение на зелената зона се предлага тя да действа и в събота сред 10 и 18 ч. " Всички знаем, че когато работното време на синя и зелена зона завърши, настава всеобщ безпорядък – поради неналичието на надзор водачите не съблюдават разпоредбите и паркират на всички места, а приходящите коли се усилват доста. Това основава огромни проблеми в центъра, където множеството обществени пространства, заведения и културни мероприятия непрекъснато притеглят хора, изключително през уикендите, когато синя зона работи със кратко работно време, а зелената зона не работи въобще. С промяните целим сензитивно понижаване на натиска от коли и обезпечаването на естествени условия за живущите, в това число и през уикендите ", разясниха от " Спаси София ".

Сдружението предлага още съществено уголемение на синята зона. " В момента тя е нелогична и не извършва задачите си. Извън нея остават постройките на НДК, Министерския съвет, Централните хали, площади като Македония, Лъвов мост, Руски монумент и Възраждане, съществени улици като Витоша, Опълченска, Княгиня Мария Луиза, Евлоги и Христо Георгиеви и други По публични данни на ЦГМ  средната запълняемост на местата в синя зона е сред 95% и 98%, като запълняемостта в часовете сред 11 и 16 е 100%. Същевременно  северните елементи на центъра имат потребност от ревитализация и тласък, с цел да бъдат съживени. Това няма да се случи, в случай че той продължи да бъде заринат от коли, които желаят да заплащат по-малко, само че въпреки всичко се намират в самия център и на пешеходно разстояние от най-значимите административни и търговски обекти. От друга страна, жителите на " Оборище " и в зоната сред булевардите " Васил Левски " и " Евлоги и Христо Георгиеви " засипват както Спаси София, по този начин и Столичната община, със сигнали и претенции за въвеждане на синя зона в региона.

" Спаси София " предлага още ограничение на местата за " Служебен абонамент ". " Огромна част от местата за паркиране, изключително в синя зона, са заети от служебни абонаменти и служебни места на институциите.  Най-фрапиращ е казусът с подзона 5 на Синя зона – пространството към храм-паметника Св. Ал. Невски и северно от бул. Цар Освободител. Там над 82% от всичките налични места за паркиране са в режим длъжностен абонамент. Това значи, че от общо 421 места, единствено 73 могат да бъдат употребени от живущите и жителите, а останалите 348 са резервирани като длъжностен абонамент. Повечето от тях са на институции, които дори не заплащат за тази привилегия на Столичната община. Подобни несъответствия има и във всички останали подзони на Синя зона, както и в някои от Зелена зона. За да се ограничи узурпирането на обществените пространства и с цел да се подтикват различните форми на напредване, предлагаме броят места в режим " Служебен абонамент " за всяка постройка да бъде стеснен до 3. Това включва и най-големите все още узурпатори на общественото пространство: Народното Събрание, Столичната община и министерствата. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР