Независимият общински съветник Борис Бонев изпрати официална позиция до кмета

...
Независимият общински съветник Борис Бонев изпрати официална позиция до кмета
Коментари Харесай

Бонев обвини Фандъкова в лицемерие заради обществена поръчка за коли

Независимият общински консултант Борис Бонев изпрати публична позиция до кмета на София Йорданка Фандъкова, в която упорства поръчката за нови първокласни служебни коли да бъде напълно прекъсната, а не просто краткотрайно спряна.
Както Actualno.com към този момент ви уведоми, Столичната община ще купи нови коли, след оповестена поръчка от зам.-кметът по превоза в столицата Кристиан Кръстев.
В първия стадий от процедурата е планувано закупуването на до шест автомобила на обща стойност 225 000 лева без Данък добавена стойност. Три от тях би трябвало да са вид " Седан " или " Лимузина " и да костват до 150 000 лева без Данък добавена стойност или 180 000 с Данък добавена стойност. Останалите би трябвало да са " Седан " или " Хечбек " за общо 75 000 лева без Данък добавена стойност или 90 000 с налога.
Във втория стадий дирекция " Транспорт " има намерение да си купи още толкоз леки коли при същите ценови индикатори. Срокът за осъществяване на първата доставка е до 90 дни след сключването на контракта, а за втората - до 60 дни. " Възложителят не слага условия за икономическо и финансово положение на участниците ", се споделя в заданието.
Същевременно, през вчерашния ден столичният кмет Йорданка Фандъкова разгласи, че градският превоз в София е претърпял големи загуби за миналия месец поради епидемията от COVID-19 у нас. По думите ѝ, за месец март Центърът за градска подвижност (ЦГМ) е събрал 6 млн. лв. по-малко. "
“Лицемерно е когато огромна част от плановете в града се орязват, администрацията на кмета да харчи над половин милион лв. за първокласни лимузини .

Призовавам ръководещите на разсъдък и отговорност към столичани и още през днешния ден да прекратят поръчката. ” - упорства Бонев.

Общинският консултант е изпратил и публично запитване до госпожа Фандъкова, в което упорства за отговори кой употребява служебните коли на Столичната община и за какво са решили, че се нуждаят от толкоз скъпи коли.
“Настоявам за преразглеждане на листата на чиновници, които разполагат със длъжностен автомобил. Само общината има 108 такива, което води до разноски за закупуване, гориво и сервизно поддържане. Голяма част от тези отговорности на общинските чиновници могат да се правят пешком, с градски превоз, а за какво не и с велосипед? ” - добави Борис Бонев.
Той пита и каква е нуждата за закупуване на толкоз мощни коли, цитирайки поръчката, където е записано, че лимузините би трябвало да са с най-малко 170 конски сили .
“Кому са нужни толкоз мощни коли от по 60 000 лева за градски условия? Тези возила се употребяват за служебни отговорности, най-често за циркулиране на обектите, които се намират в границите на няколко километра.
. Докато приканват софиянци да не използваме персоналните си коли, ръководещите не престават да показват противоположното и за мен това е неприемливо. ” - възмутено изясни Бонев.
Според него , тази обстановка слага въпрос за служебните коли и понижаване на техния брой.
.
“В същото време, к лючови звена на общината са недофинансирани, а заплатите на специалистите, на които разчитаме за качествени планове - са доста ниски . Такъв образец е Софияпроект - общинското дружество, където се проектират огромните инфраструктурни обекти в града. От работещите там зависи качеството и скоростта на ремонтите, само че заплатите са ниски, а щатовете - извънредно незадоволителни. В сходни усъвършенствания би трябвало да се влагат средствата, не в мощни лимузини. ” - безапелационен е общинският консултант.
От Спаси София пишат, че при потвърдена нужда за промяна на остарели общински коли, за които се дават доста пари за сервиз и поддръжка, може след време да се разгласи нова поръчка за закупуване на икономични дребни коли, само че единствено при изискване, че общият им брой бъде фрапантно понижен.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР