Независимият депутат Явор Божанков поиска оставката на лидера на Възраждане

...
Независимият депутат Явор Божанков поиска оставката на лидера на Възраждане
Коментари Харесай

Явор Божанков поиска оставката на Костадин Костадинов заради реч на омразата - Политика

Независимият народен представител Явор Божанков изиска оставката на водача на " Възраждане " Костадин Костадинов като ръководител на парламентарната комисия по политиките за българите отвън страната посредством обява във Facebook.

В претекстовете към проекторешението е посочено, че Костадин Костадинов редовно надвишава правата си като ръководител на комисията, като реализира действия, отвън избраните в пълномощията си, в това число показва позиции, които не са били предмет на разискване на съвещание на комисията, и може да се одобри, че те са държавни или на комисията. Това води до причина за утежняване на връзките с други държавни, в които има български малцинства, както основава риск за отбрана на правата на българите в чужбина.

Посочено е изказване пред македонски медии на Костадинов от края на ноември, в което той споделя: „ България и Македония са две страни, които би трябвало да бъдат една “. Република Северна Македония реагира с вербална нота. Според тях речта на Костадинов съдържа език на омразата и териториални искания.

Друг образец е даден с обява на водача на " Възраждане " по време на международното състезание по футбол. На 21.12.2022 година Костадинов написа във Facebook: " Объркан съм! Кой е европейският и кой е африканският тим? ". По-късно: " Бихме желали да напомним, че френската нация се състои от френски жители, които са безусловно равни по права и отговорности без каквото и да е разграничаване по генезис, вяра и пол ", написа дипломатическото посланичество.

Последният мотив е обява на Костадинов от края на 2022 година за оповестения за търсене от Русия български проверяващ публицист Христо Грозев. Костадинов внушава, че той е сътрудничил на непознати служби. Поради това заключава, че Грозев не заслужава отбрана. Така Костадинов нападна българи в чужбина, чиито права и ползи се нуждаят от протекция, макар, че е предназначен да направи точно противоположното , написа в претекстовете си Явор Божанков.

Проекторешението на Божанков не е първият опит Костадинов да бъде отхвърлен. С искане за оставката му излязоха и българите в чужбина, които проведоха, която събра над 1100 подписа. Въпреки това надали опитът ще бъде сполучлив, защото проекторешението на самостоятелния народен представител получи поддръжка единствено от " Демократична България ". От ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и Политическа партия не са го подкрепили, а " Български напредък " няма представител в комисията, написа Божанков:

Гражданите за европейско развиване на България са проевропейци в ТВ студиата. За пред непознатите. У нас нямат желание да се опълчват на другарите от Възраждане.

Очаквах поддръжка от Движение за права и свободи за решението. Защото са част от АЛДЕ а речта на омразата е главен инструмент на копейките. За страдание не я поддържаха.

Българска социалистическа партия не съм и очаквал да я поддържат – към този момент поставят подписите си паралелно до тези на Цончо Ганев и Възраждане. БВ нямат представител в комисията.

Политическа партия също не поддържаха решението.

Според Правилника за организацията и активността на Народното събрание, с цел да бъде отхвърлен ръководител на комисията е нужна поддръжката на повече от половината ѝ членове. В комисията за българите в чужбина членуват 15 души - т.е., с цел да бъде отстранен Костадинов ще са нужни 8 подписа. Проекторешението на Божанков получава поддръжка единствено от Демократична България, която в комисията разполага с един представител. Заради водачът на партията с политика против участието на България в Европейски Съюз и НАТО ще продължава да управлява най-важната комисия за българите в чужбина, по-голямата част от които живеят в европейски и НАТО-вски страни, както показват те в петицията.

" Вярвам, че да защитаваш върховенството на закона и европейските правила значи да се противопоставиш на оня, който ги нападна. С тирада на омразата. С подправени новини(...) В последна сметка петицията на българите в чужбина ще остане без реакция. България ще продължи да носи този позор. Няма значение дали е за седмица или месец. Въпросът е кардинален. А правилата желаят отбрана. Не приказки ", написа Божанков.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР