Независимите творци от седмица призовават за спешни мерки и в

...
Независимите творци от седмица призовават за спешни мерки и в
Коментари Харесай

Артисти на свободна практика: Оставаме без никакви приходи

Независимите създатели от седмица приканват за незабавни ограничения и в техния бранш, защото те работят на планове, а артистите са на свободна процедура. С отменянето на всички културни събития най-малко за три месеца на процедура остават без доходи, а някои от организациите са застрашени да изчезнат. Те са и измежду първите, които са се пробвали да изчислят загубите до юни 2020 година - към 7 млн. лв., като 500 организации и обособени създатели са попълнили специфичен въпросник. Ако възбраната за културни събития продължи и бъдат анулирани и други до края на годината, сумата ще нарасне до 16 млн. лв.. Резултатите ще бъдат показани на среща с министъра на културата Боил Банов в петък (27 март). От ведомството обявиха пред " Дневник " в края на предходната седмица, че работят по намиране на решение. (Още по тематиката - тук)

" Дневник " беседва и с някои от уредниците на културни събития, по чиято самодейност стартира изследването и търсенето на ограничения. Ето част от мненията, записани в края на предходната седмица.

Атанас Маев: Индустрията ни е толкоз нежна, би трябвало да я съхраним

" Цялата тази рецесия има една рамка, в която ние би трябвало да помислим за риска за живота на хората, с които работим. Всичките ни актьори, които са на свободна процедура, останаха без безусловно никакви доходи. От друга страна, ни наляга финансовата тежест на настоящите разноски. Ние станахме длъжници на наемодателя си ", описа Атанас Маев, който е един от създателите на Derida Dаnce Center, които провеждат разнообразни събития и имат и едноименната школа за танци.

Според него да създаваш частен спектакъл в България е доста мъчно и в този момент рискът да банкрутират е доста огромен. " Няма безусловно никакви гаранционни фондове, които да могат да покрият и защитят този бранш, тъй че той да не се загуби ", споделя Маев.

" Индустрията ни е толкоз нежна, че мъчно може да се възвърне след тази рецесия. Той споделя, че в разискване с министър Банов той е споделил: " Нищо не мога да ви обещая за момента. Първо гледаме да спасим държавните театри. " Винаги е било по този начин. Първо се заплаща на държавните структури, след това това, което остане, се разпределя във фондове за продуциране и образуване на фестивали. Средствата за частния бранш са доста малко част като % спрямо бюджета, който се влага в държавните структури ", разяснява още той.

Според него тази методика няма да издържи и ще рухне. Тогава ще се види огромният недостатък на системата, за който са говорили с министерството. " Да прегледат тази методика и да видят по какъв начин ще разпределят средствата за просвета. Защото сега поддържаме едни големи трупи, поддържаме театри, които нямат мотивация да вършат партньорства. Друго нещо, което куца, е това, че към момента не можем да се възползваме от европейските фондове за просвета и това е по този начин, тъй като в България няма фонд за съфинансиране. По никакъв метод не се мисли в вероятност, мисли се на парче, мисли се за разумния бюджет ".

" Ако не получим никаква поддръжка от страната, е доста евентуално да би трябвало да пренасочим ресурсите си към други браншове и по този метод всеки да се избавя поединично ". Допълни, че не изключва опцията доста положителни български хореографи, режисьори и танцови реализатори да одобряват по-добрите условия, които им се оферират в чужбина и да заминат.

Вили Прагер: Организирането отначало на едно събитие ще отнеме 12 месеца

Вили Прагер е един от уредниците на 13-ото издание на интернационалния конкурс за актуален танц и пърформанс " Антистатик ", който тази година е плануван за интервала сред 8 и 23 май.

" Следим цялата обстановка, само че към момента не знаем дали фестивалът ще бъде анулиран или за по кое време ще бъде отсрочен. Не можем да анулираме резервираните самолетни билети за интернационалните актьори, които ще вземат присъединяване във фестивала. Свързахме се с самолетните компании и ни споделиха, че презаверката на билети се реализира в период от 30 дни, а до началото на самия фестивал има повече от 30 дни ", изяснява елементи от обстановката, в която попадат поради изключителното състояние. " Международните актьори са в очакване и имат подготвеност да дойдат за фестивала. Но въпреки всичко наша цел е и да опазим здравето на всички актьори и уредници. "
 Вили Прагер с премия Икар 2019
© Юлия Лазарова

Вили Прагер с премия Икар 2019

Прагер сподели, че чакат финансова поддръжка от страната за преструктурирането на фестивала. Той добави, че за цялостната преорганизация на събитието ще се наложи да се работи не 6 месеца както в този момент, а 12 месеца. Фестивалът е на планово финансиране и хората от екипа, който го провежда, получават хонорарите си след провеждането му.

" Щети ще има върху чисто човешките запаси. Финансови вреди също ще има, макар че за благополучие забавихме печатането на рекламни материали за разлика от други фестивали ", дава образец за разход, който към този момент са икономисали.

Според Вили Прагер възобновяване на културните браншове след рецесията ще стане единствено посредством добра тактика на общината, министерство на културата и Министерство на финансите.

Гергана Димитрова: Ще бъдат отпуснати евросредства и България би трябвало да се възползва

" Не знаем по какъв начин ще се развие активността ни през годината. Планираме три плана, към този момент имаме финансиране за два от тях, за третия смятахме да аплайваме за отчасти финансиране. Благодарение на тези три събития чакахме нашата организация да може да премине през годината, само че за момента активността ни е спряна ". Това описа Гергана Димитрова, която е създател и ръководител на Организацията за модерно и различно изкуство и просвета (ОСАИК) " 36 маймуни ".

Тя също споделя, че чакат финансова помощ от страната, тъй като от Европейския съюз следва да бъдат отпуснати средства за целия бранш, тъй че е обикновено и България също да планува финансова помощ за хората от бранша, които за момента нямат никакви източници на приходи. Голяма част от тях даже нямат право на трудово обезщетение.

Гергана Димитрова работи като актьор на свободна процедура и в Германия. На въпроса дали има противоположна връзка с сътрудниците си в чужбина и какви ограничения се подхващат там изяснява: " От Германия ми изпратиха линк да напиша загубите за организацията, тъй като единият ни план за годината е българо-немски. Всеки би трябвало да опише какъв брой пропуснати събития има в този интервал от време и да пресметна загубите си ". Допълни, че в Германия към този момент има оферти за безлихвени заеми, които правят работа за някои организации, само че не са задоволителни за други. " В момента в Европейския съюз се вземат решения за незабавни ограничения, които при всички случаи би трябвало да влязат в действие до края на месеца ".

Търсейки различно решение за развиването на активността, Гергана Димитрова споделя, че изследва опция за онлайн показване на едно от техните представления - " Танго в Космоса ", със алегоричен вход от 1 лева, само че препоръчаната оферта за онлайн разпространяването надвишава опциите на организацията.

Освен самостоятелните създатели, които бяха адресирали първото си писмо и до сдружението на общините, " Дневник " потърси и общинския консултант Веселин Калановски, който е артист. Той разяснява тематиката с общинските театри и схемите за тяхното финансиране.

Веселин Калановски: Размерът на компенсацията не е мъчно да се дефинира

Размерът на финансовата отплата може да се изготви на база статистика за представленията, които е провела дадена театрална или музикална групировка, или обособен актьор на свободна процедура. " Това не е мъчно да се изготви от общините, да вземем за пример за последните три месеца ", счита артистът Веселин Калановски, общински консултант от " Демократична България " в Столичния общински съвет.
 Артисти на свободна процедура: Оставаме без никакви доходи
© Георги Кожухаров

Проблемът при щатните артисти в четирите общински театри в София е, че те са на трудов контракт с 600-700 лв., а получават и в допълнение материално стимулиране (ДМС) съгласно продажбата на билети за всеки театър, само че в този момент те са анулирани. Калановски предложи преди месец в общинската комисия по просвета щатната заплата да стане 910 лв., както е било записано в браншовото съглашение сред страната и Асоциацията на работодателите в региона на културата. Докладът му не бе признат, тъй като съветниците от ГЕРБ и " Патриоти за София " в комисията гласоподаваха въздържал се.

" Решението за подкрепяне би трябвало да се вземе на централно равнище, само че преди този момент общините би трябвало да изготвят тази статистика - какви са били уговорките на всяка групировка. Например община Благоевград има един държавен трагичен спектакъл, една камерна опера, един танцов състав и един частен спектакъл. Тя ще изготви отчет кой какъв брой представления е имал и са отпаднали, ще го изпрати до Министерството на културата, а от там - към министъра на финансите Владислав Горанов. Тогава нещата ще се завъртят ", счита Калановски.

В страните от Европейския съюз и по света такива механизми се създават, а ваши сътрудници към този момент излязоха с публични изказвания, че няма да изоставят хората, работещи в културните промишлености, без значение дали са от държавни, общински или частни структури, декларират уредниците на културни събития в писмото си до министър Банов.

Още по тематиката - тук.
Още отзиви четете на следващия ден.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1042)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР