Независимите творци от седмица призовават за спешни мерки и в

Независимите творци от седмица призовават за спешни мерки и в ...

Артисти на свободна практика: Оставаме без никакви приходи.Независимите творци от седмица призовават за спешни мерки и в техния сектор, тъй като те работят на проекти, а артистите са на свободна практика. С отменянето на всички културни събития поне за три месеца на практика остават без приходи, а някои от организациите са застрашени да изчезнат. Те са и сред първите, които са се опитали да изчислят загубите до юни 2020 г. - около 7 млн. лева, като 500 организации и отделни творци са попълнили специален въпросник. Ако забраната за културни събития продължи и бъдат отменени и други до края на годината, сумата ще нарасне до 16 млн. лева. Резултатите ще бъдат представени на среща с министъра на културата Боил Банов в петък (27 март). От ведомството заявиха пред "Дневник" в края на миналата седмица, че работят по намиране на решение. (Още по темата - тук)

"Дневник" разговаря и с някои от организаторите на културни събития, по чиято инициатива започна проучването и търсенето на мерки. Ето част от мненията, записани в края на миналата седмица.

Атанас Маев: Индустрията ни е толкова крехка, трябва да я съхраним

"Цялата тази криза има една рамка, в която ние трябва да помислим за риска за живота на хората, с които работим. Всичките ни артисти, които са на свободна практика, останаха без абсолютно никакви приходи. От друга страна, ни наляга финансовата тежест на текущите разходи. Ние станахме длъжници на наемодателя си", разказа Атанас Маев, който е един от основателите на Derida Dаnce Center, които организират различни събития и имат и едноименната школа за танци.

Според него да създаваш частен театър в България е много трудно и сега рискът да фалират е много голям. "Няма абсолютно никакви гаранционни фондове, които да могат да покрият и защитят този сектор, така че той да не се загуби", казва Маев.

"Индустрията ни е толкова крехка, че трудно може да се възстанови след тази криза. Той казва, че в обсъждане с министър Банов той е казал: "Нищо не мога да ви обещая за момента. Първо гледаме да спасим държавните театри." Винаги е било така. Първо се плаща на държавните структури, после това, което остане, се разпределя във фондове за продуциране и организиране на фестивали. Средствата за частния сектор са много малко част като процент в сравнение с бюджета, който се инвестира в държавните структури", коментира още той.

Според него тази методика няма да издържи и ще рухне. Тогава ще се види големият дефект на системата, за който са говорили с министерството. "Да разгледат тази методика и да видят как ще разпределят средствата за култура. Защото в момента поддържаме едни огромни трупи, поддържаме театри, които нямат мотивация да правят партньорства. Друго нещо, което куца, е това, че все още не можем да се възползваме от европейските фондове за култура и това е така, защото в България няма фонд за съфинансиране. По никакъв начин не се мисли в перспектива, мисли се на парче, мисли се за логичния бюджет".

"Ако не получим никаква подкрепа от държавата, е много вероятно да трябва да пренасочим ресурсите си към други сектори и по този начин всеки да се спасява поединично". Допълни, че не изключва възможността много добри български хореографи, режисьори и танцови изпълнители да приемат по-добрите условия, които им се предлагат в чужбина и да заминат.

Вили Прагер: Организирането наново на едно събитие ще отнеме 12 месеца

Вили Прагер е един от организаторите на 13-ото издание на международния конкурс за съвременен танц и пърформанс "Антистатик", който тази година е планиран за периода между 8 и 23 май.

"Следим цялата ситуация, но все още не знаем дали фестивалът ще бъде отменен или за кога ще бъде отложен. Не можем да канселираме резервираните самолетни билети за международните артисти, които ще вземат участие във фестивала. Свързахме се с авиокомпаниите и ни казаха, че презаверката на билети се осъществява в срок от 30 дни, а до началото на самия фестивал има повече от 30 дни", обяснява детайли от ситуацията, в която попадат заради извънредното положение. "Международните артисти са в очакване и имат готовност да дойдат за фестивала. Но все пак наша цел е и да опазим здравето на всички артисти и организатори."
Вили Прагер с награда Икар 2019
© Юлия Лазарова

Вили Прагер с награда Икар 2019

Прагер каза, че очакват финансова подкрепа от държавата за преструктурирането на фестивала. Той допълни, че за цялостната преорганизация на събитието ще се наложи да се работи не 6 месеца както сега, а 12 месеца. Фестивалът е на проектно финансиране и хората от екипа, който го организира, получават хонорарите си след провеждането му.

"Щети ще има върху чисто човешките ресурси. Финансови щети също ще има, въпреки че за щастие забавихме печатането на рекламни материали за разлика от други фестивали", дава пример за разход, който засега са спестили.

Според Вили Прагер възстановяването на културните сектори след кризата ще стане само чрез добра стратегия на общината, министерство на културата и Министерство на финансите.

Гергана Димитрова: Ще бъдат отпуснати евросредства и България трябва да се възползва

"Не знаем как ще се развие дейността ни през годината. Планираме три проекта, вече имаме финансиране за два от тях, за третия смятахме да кандидатстваме за частично финансиране. Благодарение на тези три събития очаквахме нашата организация да може да премине през годината, но за момента дейността ни е спряна". Това разказа Гергана Димитрова, която е основател и председател на Организацията за съвременно и алтернативно изкуство и култура (ОСАИК) "36 маймуни".

Тя също казва, че очакват финансова помощ от държавата, защото от Европейския съюз предстои да бъдат отпуснати средства за целия сектор, така че е нормално и България също да предвиди финансова помощ за хората от сектора, които за момента нямат никакви източници на доходи. Голяма част от тях дори нямат право на трудово обезщетение.

Гергана Димитрова работи като артист на свободна практика и в Германия. На въпроса дали има обратна връзка с колегите си в чужбина и какви мерки се предприемат там обяснява: "От Германия ми изпратиха линк да напиша загубите за организацията, понеже единият ни проект за годината е българо-немски. Всеки трябва да опише колко пропуснати събития има в този период от време и да изчисли загубите си". Допълни, че в Германия вече има предложения за безлихвени заеми, които вършат работа за някои организации, но не са достатъчни за други. "В момента в Европейския съюз се вземат решения за спешни мерки, които при всички случаи трябва да влязат в сила до края на месеца".

Търсейки алтернативно решение за развитието на дейността, Гергана Димитрова казва, че проучва възможност за онлайн представяне на едно от техните представления - "Танго в Космоса", със символичен вход от 1 лв., но предложената оферта за онлайн разпространението надхвърля възможностите на организацията.

Освен независимите творци, които бяха адресирали първото си писмо и до сдружението на общините, "Дневник" потърси и общинския съветник Веселин Калановски, който е актьор. Той коментира темата с общинските театри и схемите за тяхното финансиране.

Веселин Калановски: Размерът на компенсацията не е трудно да се определи

Размерът на финансовата компенсация може да се изготви на база статистика за представленията, които е провела дадена театрална или музикална формация, или отделен артист на свободна практика. "Това не е трудно да се изготви от общините, например за последните три месеца", смята актьорът Веселин Калановски, общински съветник от "Демократична България" в Столичния общински съвет.
Артисти на свободна практика: Оставаме без никакви приходи
© Георги Кожухаров

Проблемът при щатните актьори в четирите общински театри в София е, че те са на трудов договор с 600-700 лева, а получават и допълнително материално стимулиране (ДМС) според продажбата на билети за всеки спектакъл, но сега те са отменени. Калановски предложи преди месец в общинската комисия по култура щатната заплата да стане 910 лева, както е било записано в браншовото споразумение между държавата и Асоциацията на работодателите в областта на културата. Докладът му не бе приет, защото съветниците от ГЕРБ и "Патриоти за София" в комисията гласуваха въздържал се.

"Решението за подпомагане трябва да се вземе на централно ниво, но преди това общините трябва да изготвят тази статистика - какви са били ангажиментите на всяка формация. Например община Благоевград има един държавен драматичен театър, една камерна опера, един танцов състав и един частен театър. Тя ще изготви доклад кой колко представления е имал и са отпаднали, ще го изпрати до Министерството на културата, а от там - към министъра на финансите Владислав Горанов. Тогава нещата ще се завъртят", смята Калановски.

В държавите от Европейския съюз и по света такива механизми се разработват, а ваши колеги вече излязоха с официални изявления, че няма да изоставят хората, работещи в културните индустрии, без значение дали са от държавни, общински или частни структури, заявяват организаторите на културни събития в писмото си до министър Банов.

Още по темата - тук.
Още мнения четете утре.

Всичко, което трябва да знаете за:Коронавирусът (1042)

Източник: dnevnik.bg