Независим руски журналист е обвинен във финансиране на екстремистка организация,

...
Независим руски журналист е обвинен във финансиране на екстремистка организация,
Коментари Харесай

Русия съди журналист: дарил е 16 долара за фондацията на Алексей Навални

Независим съветски публицист е упрекнат във финансиране на " екстремистка организация ", тъй като е направил подаяние от близо 16 $ на фондация, учредена от съветския опозиционен водач Алексей Навални.

Журналистът Андрей Заякин е арестуван в Москва поради негово подаяние в размер на хиляда рубли (или към 16 долара), което той е направил на 5 август 2021 година към Фонда за битка с корупцията (ФБК), основан от Навални. Според юриста му правосъдните управляващи разполагат с доказателство за осъщественото заплащане и имат извлечение от банковата му сметка в " Сбербанк ".

През юни 2021 година фондацията на опозиционния политик, който сега излежава присъдата си в съветски затвор, беше оповестена за „ екстремистка организация “, а решението на съда влезе мощ още през август същата година. Навални е в пандиза по разнообразни обвинявания - огромна част от които се считат за политически стимулирани от интернационалната общественост.

Радио " Свобода " цитира сътрудници на Андрей Заякин, съгласно които той е бил задържан в жилището си в Москва в неделя и изправен пред съда в понеделник. Ако бъде приет за отговорен, той може да бъде наказан на до 8 години затвор.

Andrei Zayakin, a colleague and a friend, is put under house arrest in Moscow. A well-published physicist, he has spent a decade uncovering hundreds of fake PhD degrees - many powerful people in Russia lost their fraudulent degrees thanks to him. Now he is banned to use internet.
— Konstantin Sonin (@k_sonin)
Журналистът е прочут с работата си в няколко медии, измежду които и самостоятелният съветски вестник " Новая газета ", който е. Той е и съосновател на необятно известения план " Disernet ", който се стреми да разобличи корупцията и плагиатството в съветската просвета, като изследва докторски дисертации - изключително тези, написани от държавни чиновници.

В понеделник съдът утвърди настояването на следователите да му бъде натрапен комендантски час, да му бъде неразрешено да употребява интернет и телефон и да поддържа връзка с други хора, забъркани в тази ситуация. В същия ден още един изтъкнат критик на Кремъл беше арестуван от управляващите. Политикът Леонид Гозман е упрекнат, че обществено е сравнявал Съветския съюз с нацистка Германия.

През последните няколко години съветските управляващи все по-често се насочват към критици и съперници, изключително откакто на 24 февруари страната стартира нашествието си в Украйна, която Кремъл назовава " специфична военна интервенция ". От тогава в страната бяха въведени строги закони, които постановат редица ограничавания върху свободата на изложение.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР