Незапомнената сума това лято рязко е свила добивите на грозде,

...
Незапомнената сума това лято рязко е свила добивите на грозде,
Коментари Харесай

Сушата намали и добивите на грозде

Незапомнената сума това лято внезапно е свила добивите на грозде, изключително в Североизточна България. Засушаването към този момент провали реколтата от пшеница, царевица и слънчоглед в Добруджа.

Спадът на добива на грозде в цяла Североизточна България е между 30-40%, съобщи пред БНР Петьо Бошнаков  - един от най-големите производители на грозде в района, който е и в управителния съвет на Черноморската лозаро-винарска камара. Според него аналогична е обстановката и в Южна България, където най-сериозни са поражения върху алените сортове, които по-късно зреят.

За сметка на по-слабите добиви качеството на гроздето е чудесно - с високи захари.

По-малки добиви обаче ще доведат и до по-малко количество произведено вино, а това, от своя страна, ще предизвика дефицит на пазара . Според Бошнаков обаче този недостиг ще бъде компенсиран от остарели ресурси на винарите, които поради COVID-пандемията не са съумели да осъществят в чужбина продукцията си и в този момент ще я пуснат на пазара.

Липсата на задоволително грозде е довела до лек растеж на изкупните цени. " За страдание преди две години с излизането от пазара на един от най-големите изкупвачи се получи фрапантен спад  на цените - междинните нива от 0.80-0.90 лева на кг паднаха на 0.50-0.60 лева Изкупвачите пробваха тези ниски нива в началото на изкупната акция тази година, само че неналичието на задоволително добиви докара до повдигане на цените и в момента за всеобщото грозде те вървят 0.55-0.65 лева, а за по-скъпите, лимитирани серии - по 0.80-0.90 лева ", уточни Бошнаков.

Лозарите обаче предизвестяват, че сушата през тази година ще се отрази и на плододаването следващата година. Затова и през 2021 година не се очакват високи добиви, без значение дали ще е по-благоприятна от климатична позиция.

Затова от Черноморската лозаро-винарска камара упорстват д а се завишат директните дотации за гроздопроизводителите по сходство на тези в други страни.

За първа година в този момент в бранш Лозарство се отпуска държава финансова помощ " де минимис ", която е до 30 лева за декар. Според лозарите обаче това е незначително дребна сума, която покрива единствено 5-6% от общите годишни разноски за произвеждане.

" В България лозарството се субсидира със общоприета ставка, без преференции, макар, че разноските са 6-7 пъти над тези за техническите култури, по тази причина и процентът на подпомагането е незначителен. Докато в прилежащи страни дотацията е 150-180 евро на декар и те може да си разрешат да продават по-евтино грозде от нас. Затова и последните години има импорт от прилежащи страни - Румъния, Македония. Да не приказваме, че огромна част от вноса е на черно, което ощетява бюджета ", уточни Бошнаков.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР