Незаконно внесен в страната боклук от Италия, натоварен в 25

...
Незаконно внесен в страната боклук от Италия, натоварен в 25
Коментари Харесай

25 контейнера незаконно внесен боклук е открит на Пристанище Варна-Запад.

Незаконно импортиран в страната отпадък от Италия, претрупан в 25 контейнера е бил открит на " Пристанище Варна-запад ". Сигналът е бил подаден от Митница Варна до Районната прокуратура в града през вчерашния ден, заяви наблюдаващият прокурор Невена Илиева.

Според подадените заявления при идването на контейнерите, в тях е трябвало да има единствено боклуци от пластмаса и каучук. Още при първичния оглед обаче е било открито, че в пратката има и различен вид боклуци – текстил, стъкло и дърво.

Повод за инспекцията

на контейнерите е дало приключването на 90 дневния период, в който товарът е трябвало официално да бъде завършен като импорт в страната, да бъде обмитен или реекспортиран. да бъде импортиран, обмитен или реекспортиран. След като това не се е случило от Митница Варна са подали сигнала си до прокуратурата.

Според приложените документи контейнерите са тръгнали от италианското пристанище Салерно и са били доставени на Пристанище Варна-Запад на 9 октомври м.г.

Изпращач е италианско сдружение

с името " Дентиче панталеоне " (Dentice pantaleone), записано в гр. Авелино. Получател е била българската компания " Блацион " със седалище в София.

Собственици на това сдружение са македонският жител Блаже Игнатов и компанията " Юпитер секюрити ", в която съдружници са двама италиански жители.

" Блацион " е записана с предмет на активност, който включва и събиране, преправка и търговия с битови боклуци. Според информацията по случая, дадена от прокуратурата през днешния ден, назначената инспекция ще би трябвало занапред да обясни дали компанията има съответно издадени документи, разрешаващи да прави тази активност, както и дали има нужните лицензи за ръководство на този тип боклуци.

Предстои и инспекция на

наличието на цялото количество отпадък.

В случай, че бъдат открити съществени нарушавания една от опциите е отпадъкът да бъде върнат назад на изпращача в Италия, оповестиха още от прокуратурата.

Към момента няма арестувани лица, свързани с сдружението вносител, само че тяхното определяне и разпитите им занапред следва.

Междувременно през днешния ден от фейсбук медията " Девня антична и съвременна " оповестиха няколко въпроса, изпратени до началника на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Варна Христина Генова, които и до този миг не са получили отговор. Те са били изпратени във връзка

засечените край Милано бали, съдържащи рискови боклуци

за горивни цели в България. Отговорите на въпросите е трябвало да дадат информация за това кои индустриални предприятия на територията на община Девня употребяват така наречен RDF боклуци като гориво, ревизира ли РИОСВ-Варна този вид боклуци на площадките за тяхното краткотрайно предпазване и по какъв метод?

 Балите с боклуци, пристигнали у нас с контейнери от Италия
© Районна прокуратура - Варна

Балите с боклуци, пристигнали у нас с контейнери от Италия

Въпросите са били изпратени поради практиката Регионална инспекция за опазване на околната среда да ревизира съдържането на пратките с оклук само по документи, като по този начин действителното им наличие остава незнайно. Това явно е било доказано и при инспекцията на контейнерите, които сега ревизира прокуратурата.

Една от фирмите в региона на Девня, които публично са оповестили, чи употребяват RDF гориво (модифицирани различни горива от модифицирани отпадъци) за производството си е " Девня цимент ". Пак в отговор на въпроси, изпратени от " Девня антична и съвременна " от там са уведомили, че фактически са

вносители на боклуци,

защото наличните количества RDF в България не са задоволителни. " Компанията има всички нужни разрешителни, издадени от Министерството на околната среда и водите, което подсигурява законодателно сходство при използването на различни горива, са уведомили още от сдружението, притежател на завода.

 Новата индустриална апаратура на
© Девня цимент, Девня цимент АД

Новата индустриална апаратура на " Девня цимент "

Оползотворяването на RDF става в херметически затворена среда и без излишък, т.е. няма нито дим, нито остатъчна пепел, тъй като те влизат в състава на цимента ".

" Девня цимент " разгласи, че има намерение да употребява RDF като гориво в пещите си още при откриването на новите си съоръжения преди няколко годни. Тогава от мениджмънта на сдружението оповестиха, че са сключили контракт с няколко български общини за

изгаряне на битови боклуци,

само че потенциалът на мощностите им е доста по -голям и на процедура те могат да поемат битовите боклуци на цялата страна.

" Към момента текат и договаряния с разнообразни общини в България за лично произвеждане на различни горива и минимизирането на депонирането на битовите боклуци. Това е един от главните задължения на всички страни от Европейския съюз ", осведомят още от " Девня цимент ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР