Незаконно сметище в град Стамболийски се превръща в крайречна гора.

...
Незаконно сметище в град Стамболийски се превръща в крайречна гора.
Коментари Харесай

Незаконно сметище в град Стамболийски се превръща в гора

Незаконно бунище в град Стамболийски се трансформира в крайречна гора. Експерти и доброволци залесяват терен край река Марица, който е част от екологичната мрежа НАТУРА 2000. Проектът сплотява напъните на бизнеса, локалната власт, Регионалната дирекция по горите в Пловдив и Световния фонд за дивата природа.

Стамболийски

Първите 1600 фиданки от типове присъщи за поречието на Марица бяха засадени единствено на метри от брега. Дръвчетата са от семена, събирани повече от година и половина.
Константин Христов - WWF: Ние работим с 8 типа фиданки - бяла и черна топола, източен чинар, летен дъб, бряст, явен, сега засаждаме така наречен контейнерни фиданки, фиданки със закрита коренова система, защото имат доста по добър късмет за прихващане.
Залесителната акция е част от огромен план за възобновяване на естествени крайречни гори като значима част от цялостната екосистема.
Веселина Кавръкова - изп. шеф на WWF - България: Това е гората, която пази водата и живота в нея. Благодарение на гората, се контролира качеството на водата, управляват се детайлите, които постъпват във водата.
Природозащитници от цялата страна се включиха в залесяването на 28 декара от южния бряг на река Марица в Стамболийски. Ще бъдат засадени общо 12 000 фиданки.
Михаил Белев - 16 година от София: Първата крачка е най - значима, самодейността, откакто се поеме, другите хора ще видят и ще стане един резултат. Че всички дружно ще стартираме да работим - или най-малко по този начин аз се надявам.
Доброволците засаждат новите дръвчета на повърхност от 66 баскетболни стадиони, до неотдавна част от тази зона беше нелегално бунище.

Ръководството на община Стамболийски към този момент приготвя монтирането на видео наблюдаване с цел да не се трансформира почистения от доброволците терен още веднъж в градско сметище.
Георги Мараджиев - кмет на Стамболийски: Ако би трябвало ще отделим специфични бройки защита, които ще охраняват тези 28 дка.
През последните 5 години в предпазени зони край Марица са възобновени близо 500 декара крайречни гори с над 55 000 дръвчета.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР