Незаконният внос на отпадъци от Италия предизвика въпроса защо различните

...
Незаконният внос на отпадъци от Италия предизвика въпроса защо различните
Коментари Харесай

След новините: Защо кланове на италианската мафия изпращат боклук у нас?

Незаконният импорт на боклуци от Италия провокира въпроса за какво другите кланове на италианската мафия изпращат боклука у нас.

Гара Леко в Северна Италия. В 17 вагона на влакова комбинация карабинери откриват близо 600 бали с отпадък, които пътуват за България. В документите било записано, че пластмасата е за преправка, само че наличието на балите било негодно преработване и боклукът наподобява е трябвало да бъде изхвърлен у нас. Незаконно. Тази акция задвижва нашите проверяващи и разкритията им заваляват.
Иван Гешев, основен прокурор: В един миг може да се окаже, че някои проблеми са общи. Имат общ първоизточник, като вносител на боклука. Основно от Италия, би трябвало да бъдем почтени. Защото казуса с боклука или тъй наречените " проблематичен отпадък " е главно от Италия.
В Плевен 9 хиляди тона бали с боклуци от Италия, складирани през последните 3 години - публично за преработване, само че съгласно специалистите стават единствено за горене. Варна - 20 контейнера по документи пластмаса и каучук за преработване, а в реалност - италиански боклук за горене. Бургас - 20 контейнера, по документи суровина за преработване, а действително - боклук за горене. Враца - също нелегално складирани 50 тона тонер касети от принтери от Милано. Първоизточникът на отпадъците към този момент е явен. Това е италианската „ Дентиче Панталеоне " и посестримите ѝ " Еcoexport " на Серджо Гозза и неаполитанската " Vibeco ". И трите компании са разследвани за нелегално изгаряне на боклуци, както и за връзки с Камората и Ндрангетата. Евентуалната връзка на мафията с противозаконния и рисков отпадък тук шокира и слага хиляди въпроси.

На първо място - за какво в България?

Колкото и да е парадоксално, макар голямата си промишленост, Италия не разполага с съоръжения за безвредно преработване и изгаряне на боклуци. И по тази причина до 2017 година ги изнася главно за Китай.
Михаил Бъчваров, специалист по ръководство на боклуци: Китай забрани вноса генерално, и то от целия Европейски Съюз, освен от Италия. И това, което Китай забрани, са главно пластмасите и електрониката, заради това, че там те се преработваха в безусловно примитивни и първобитни условия, създавайки щета и за преработващите - за хората, които правят тази активност, и за околната среда.  Откриха италиански отпадък и в Монтана Откриха италиански отпадък и в Монтана
В Монтана задържаха ТИР с боклуци от Италия.

Това прочее, също е парадоксално. Колосалната стопанска система на Китай, да се откаже от толкоз скъпи първични материали? Защото боклукът е точно това - суровина. Без значение дали предстои на преработване, или ще се гори. За всяка промишленост е по-добре да рециклира пластмаса, в сравнение с да създава. Лошото с пластмасите е, че не може да се рециклират до безспир, като стъклото да вземем за пример. Тогава пък се трансформира в скъпо гориво за ТЕЦ-овете, да вземем за пример. И доста по-екологично.
Въпрос: Не е ли рисково горенето на тази пластмаса?
Михаил Бъчваров, специалист по ръководство на боклуци: Не!
Въпрос: Защо?
Михаил Бъчваров: Категорично може да се каже, че не е рисково, тъй като това е една дълги години разработвана технология, която е одобрена към този момент и на практика всички подводни камъни са известни и по тази причина софтуерния развой се води по подобен метод, че да не основава заплаха за хората и природата. Плюс това за циментовото произвеждане е доста особено доста високите температури и дългото време, през което тези горещи газове стоят вътре в системата, просто тъй като циментовата пещ е доста огромна.
Затова с изключение на някои ТЕЦ-ове, сдруженията с сложно позволение за изгаряне на боклуци са главно циментовите фабрики, където с изключение на потребността от прахови филтри, няма никакво друго замърсяване. Още повече, че боклукът за тях е нужна суровина. По-точно пепелта от изгарянето.
Михаил Бъчваров: Природните първични материали в никакъв случай нямат идеалното съответствие. За да се създаде цимент, са нужни няколко железни окиса: калциев, алуминиев, силициев и стоманен окис. Така че химиците, които създават цимента, би трябвало да намерят съответните добавки, с цел да може да се получи в действителност цимент.  Коя е крайната дестинация за 20 контейнера с отпадък на пристанище Бургас? Коя е крайната дестинация за 20 контейнера с отпадък на пристанище Бургас?
Отпадъците в 20-те контейнера на пристанище Бургас не са токсични, оповестиха от прокуратурата в крайморския град. Съдържанието им обаче не дава отговор на...

Или няма отпадък, който да не може да се употребява и промишлеността да не се конкурира за него. Дори една ненужна към този момент постройка.
Михаил Бъчваров: При разрушаването на подобен вид постройки бетона се употребява след натрошаване още веднъж като строителен материал, като поставка. Арматурното желязо, което е вътре, се отделя и отива за преработване в едно стоманодобивно дружество. Общо взето цикълът е извънредно забавен и любопитен. Практически, сегашната промишленост е мощно подвластна към този момент от материалите за преработване, защото те стават от ден на ден и повече, а това е и наклонността. А пък и металите разрешават да бъдат рециклирани съвсем безпределно, без загуби.
И доста стоманодобивни предприятия от дълго време са не запомнили какво е да се добива желязо от руда. " Стомана " -Перник също. И оказва се че за България, боклуците или отпадъците опция. Страната ни, за разлика от Италия разполага с доста мощности за преправка, само че пазарът е дребен и няма задоволително боклуци, които да захранят сходни потребности на индустрията. Тогава какъв е казусът?
Михаил Бъчваров: Трябва да вършим разделяне сред това, което е пристигнало от Италия и е с незнаен генезис и състав, и това, което идва като вторична суровина от Западна Европа.
Балите от Италия са разбъркан боклук, т.е. неразлъчен, сложен, без да се знае какво има в балите - дали няма живак или други токсични тежки метали. А ТЕЦ-овете нямат такива филтри, " Бобов дол " също. Защото точно ТЕЦ-ът там е крайният адресат на боклука признаха от компанията снабдител. Затова са и ограниченията, въпреки и закъснели.
Емил Димитров, министър на околната среда и водите: Заводът да прекрати изгарянето на боклуци. Да продължи да работи на въглища по метода и размера, който си е до в този момент. Да си има работни места, да има енергетика. Всичко да работи. Но боклуци ще се горят там едвам когато се вкарат всички филтри, всички условия по комините, които е следвало да вкарат. Когато се приведат в сходство, ще си горят боклуци, както е всяка една мощ, която работи в Европейски Съюз.  Село е в протестна подготвеност против замърсяването от Топлоелектрическа централа Село е в протестна подготвеност против замърсяването от Топлоелектрическа централа "Бобов дол "
Жителите на Големо село в община Бобов дол приготвят митинг поради мръсния въздух. Според хората, казусът е от години и идва от работата на Топлоелектрическа централа „ Бо...

Иначе тъпо, тъй като въглищата надалеч не са най-екологичното гориво. Но се става известно, че Топлоелектрическа централа " Бобов дол " има сложно позволение за изгаряне на боклуци от 3 години, само че се бави с вложенията си. Сигнал, че електроцентралата складира и гори рискови боклуци без надлежните разрешителни е и мотивът за влизане на проверяващите там. Септември 2019 година - отново по сигнал към прокуратурата екоминистърът прави инспекция и не разрешава нерагламентираното изгаряне на отпадък от Топлоелектрическа централа Перник. След това централата стопира топлата вода на града.
Евдокия Манева, някогашен министър на околната среда и водите: Тези хора си разрешават, извивайки ръцете, несъмнено, на държавното управление с картата, че ще има безработица, че ще спрат топлата вода, ще спрат парното, си разрешават освен да шантажират държавното управление и да си подсигуряват облагите в техните показа, такива каквито си харесват да получават. Защото, в случай че те спазят нормите, те би трябвало да влагат.Емил Димитров, министър на околната среда и водите: Легалният бизнес сподели: " Тези хора пречат на всички. Те пречат и на нас. Ние сме създали вложения, дали сме гаранции, обезпечения. Онези не са дали нищо, само че криейки се зад нас позволяват това, което се случва ".
Затова и бизнесът скочи на концепцията за мораториум върху вноса на нужните боклуци. И сами предложиха ограничения за надзор.
Добри Митрев, гл. секретар на БСК: През 2012 година знаете какви бяха проблемите във вторичните първични материали с металите. Тогава бяха въведени банкови гаранции и видеонаблюдение за тези площадки. За фирмите, които работят в този бранш и това даде сладкодумен резултат. В момента там проблеми няма. Освен това, че там няма проблеми, няма проблеми и в металургията, тъй като тя получава задоволително първични материали.
По данни на " Евростат " България е на второ място в Евросъюза по преработване на опаковки. Ние сме най-големият производител на стъклен амбалаж и най-големият експортьор на рециклирана медна суровина за произвеждане на проводници. Но в случай че отпадъците са толкоз скъпи за нашата промишленост, за какво тогава тънем в отпадъци и противозаконни сметища?
Евдокия Манева: Ние, за жалост, колкото и да ми е неприятно да кажа, сме една мърлява нация. Във всяко обитаемо място има нерегламентирани сметища. Пътувайки из България не може да не видите, че всяко отклоняване на пътя е цялостно с боклуци. Отклонение, сметище и една професионалистка с къси панталонки седи измежду отпадъците и кани клиенти.
Очевидно потреблението на боклуците е въпрос на организацията и разделянето им. Което е най-дефицитната ни стока. Заедно с контрола.
Още по тематиката Казусът с боклука
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР