Незаконният внос и износ на боклук са обичайна практика, но

...
Незаконният внос и износ на боклук са обичайна практика, но
Коментари Харесай

Инж. Емил Георгиев: Скандалите в БоклукГейт ще продължават, ако не се стигне до дъното

Незаконният импорт и експорт на отпадък са нормална процедура, само че поради корпоративни ползи и тотална обязаност на управлението на Министерство на околната среда и водите с разнообразни предприемачи – до момента нарушаванията се прикриваха.
Това съобщи пред bTV ръководителят на ПК " Екогласност " инж. Емил Георгиев.

" Основният въпрос сега е какво се случва в Министерство на околната среда и водите. Бих споделил, че за мен нищо извънредно не се случва - продължава една традиция в Министерството на околната среда и водите - поради тишината, поради корпоративните ползи, тоталната обязаност на министерството с избрани предприемачи. Много сполучливо се прикриваха нарушаванията. Същественият въпрос обаче е докога ще се случва ", разяснява Георгиев.

Той бе безапелационен - прокуратурата би трябвало да стигне до дъното на казуса и прикани за освобождението на зам.-министър Красимир Живков, който е един от шестимата арестувани поради следващият скандал от аферата БоклукГейт.

Той изясни, че прокуратурата би трябвало да откри и другите отговорни по веригата – районните инспекции в Плевен, Монтана, Хасково и Пловдив. Георгиев сподели, че историята с рисковите боклуци не стартира с експорта от Италия за България, а с Румъния.

„ През 2013 година стартират да се изнасят всеобщо боклуци за изгаряне към Румъния. Прокуратурата се произнася и не разрешават вноса, блокират корабите на пристанището в Костанца и разпореждат да се върнат. „ Съвсем инцидентно “, се разтоварват на Пристанище Варна и потеглят в посока Плевен, а от там към завода „ Холцен “ в Бели Извор “, изясни Георгиев.

Експертът разяснява, че на всички места в схемата за износ и инпорт на отпадък участва компанията „ Холцен “. Относно предприемачите братя Бобокови, Георгиев съобщи:

" Не е отговорен, който яде, а който му дава. Живков нотифицира нездравословни боклуци особено към компаниите на братя Бобокови, а пък те от своя страна – подправен експорт. Време е филмът „ Патриотични игри “ да престане в Министерство на околната среда и водите, време е там да отидат виновни специалисти “, разяснява още представителят на „ Екогласност “.

" Защо изпълнителната власт не взема отношение? Ако не се бръкне докрай в това министерство и в случай че продължава контролната тишина, след някой различен месец отново ще се появи подобен случай ", безапелационен беше инж. Георгиев.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР