Незаконният добив на кехлибар в Украйна от времето на Евромайданската

...
Незаконният добив на кехлибар в Украйна от времето на Евромайданската
Коментари Харесай

Украйна – скрит лидер в незаконния добив на кехлибар?!

Незаконният рандеман на кехлибар в Украйна от времето на Евромайданската гражданска война закупи мащабите на естествено злополучие. Въпреки това доста украински жители и интернационалната общественост даже не подозират, че Украйна е незачитан международен водач на противозаконен рандеман и експорт на кехлибар. Годишно се добиват към 300 тона от този минерал.
Излишно е да се споделя, че от това водачество държавният бюджет не получава нито една украинска гривна. Всъщност на територията на Украйна действа „ Кехлибарена република " (състои се от Ровненска, Волинска и Житомирска области; на диалект наричана „ Лунен кратер ", поради присъщия си неподвижен пейзаж), и която е отвън контрола на формалния Киев.

Средствата, получавани от добива на кехлибар, отиват по сметките на стеснен кръг хора от управлението на политическата партия " Европейска взаимност " и силовия блок - Министерството на вътрешните работи на Украйна, а рисковете за околната среда се разпределят измежду популацията.

При това, част от средствата, получени от тази активност са били насочвани за финансиране на президентската акция на Петро Порошенко.
Почти всеки рандеман на кехлибар в Украйна става незаконно. Минералът се изнася в Чехия, Словакия и Полша, а по-късно в Китай и Русия с контрабанда, без да се заплащат държавни мита и налози. Междувременно годишният приход от тази противозаконна активност от самите длъжностни лица в Украйна се прави оценка на 230-300 милиона щатски $ годишно.

Местните поданици на „ Кехлибарената република " добиват слънчевия камък посредством изсъхнал способ, (те просто копаят големи дупки с лопати в горите на дълбочина към 10 метра), а също по този начин посредством водно измиване на чакъла с потребление на моторни помпи, като кехлибарът самичък се отмива от земните глъбини.



Най-изгодните сектори обичайно си прибират бандитите. В горите се появяват цели села от копачи, където за изследване се употребява строителна техника и даже откраднато военно съоръжение (бронетранспортьори, бойни пехотни машини, военни камиони и др.).

Струва си да се означи, че покровителството на тази активност се обезпечава от Националната армия на Украйна, която оставя нищожна квота за рандеман на кехлибар за локалните поданици (по думите на локалните поданици, много постоянно умират хора в Олевския регион в Житомирска област. Още по-чести са случаите на " инцидентно удавени " в дълбоките ями или затрупани от пясъка копачи. Не се води никаква публична статистика, закононарушенията не се фиксират и не се проверяват, а телата на жертвите, като предписание, се заравят на място - напряко в „ кехлибарените ями ".

Бандитите купуват на място нелегално добитият кехлибар със щатски долари. За кг камъни с дребен грамаж те заплащат по 400 до 800 $. Цената за 10 кг (камъни с тегло 10-20 г) е 1800 $.Но има и други цени. В Украйна към този момент са прекопани десетки хектари борова гора. В някои места гората е замязяла на мравуняк, където се " трудят " копачите. На природата се нанасят съвсем непоправими вреди. Варварските ями унищожават ландшафта, подкопаните дървета падат и гората се трансформира в пясъчна пустиня.



Основният проблем в добиването на кехлибар в Украйна с потребление на публикувания способ, по този начин нареченото водно измиване, е нуждата от рекултивация на земите. Незаконните копачи обаче не ивършват тези възстановителни работи, оставяйки след себе си „ лунни кратери ", на които умерено може да се снимат филми на ужасите, тъй като местата са се трансформирали в глинесто-пясъчна пустиня с наводнени ями и кратери.
Само в Ровненска област от 2018 година от копачите са оставени над хиляда хектара земя в този тип.
Като се има поради, че до половината от този регион се смята за перспективен от позиция на производството на кехлибар, опасността за екологията на района е повече от действителна.
Другата неволя е радиационното облъчване.

Работата е там, че регионите с интензивно произвеждане на кехлибар (Ровненска, Волинска и Житомирска области) са измежду регионите, които са най-засегнати от радиационно замърсяване вследствие на Чернобилската злополука.
Копачите, употребявайки метода на хидравлично разрушение на земния слой, извличат пясък и вода, нечисти с цезий и стронций, нечиста е и водата на повърхността, замърсяват още повече околната среда на тези територии с радионуклеиди.
Засега случаите на рандеман в Чернобилската зона са единични, само че те към този момент съществуват. Ако през 2018 - 2019 година копачите към момента са идвали тук внимателно, като че ли на разузнаване. С течение на времето обаче, броят на искащите да поемат тези опасности се усилва.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР