Незаконният басейн на топлата вода до Офицерския плаж, популярен сред варненци

...
Незаконният басейн на топлата вода до Офицерския плаж, популярен сред варненци
Коментари Харесай

Стоян Пасев: До другото лято Гьола“ във Варна става законен и платен

Незаконният басейн на топлата вода до Офицерския плаж, популярен сред варненци като " Гьола “, до идното лято би трябвало да стане легален, само че и заплатен, разяснява за Varna24.bg регионалният шеф на Варна  Стоян Пасев.

" Това е един от каптажите на територията на Община Варна и Област Варна. Предният месец се промени Законът за водите, с което се дават пълномощия на Община Варна да борави към този момент с наличните си термални източници. Липсата на изясненост в закона беше спънка до момента. Термалната вода, която имаме беше на територията на две общини и две области - Варна и Добрич и нямаше по какъв начин по закон един водоизточник да се употребява от две общини. Промените дават пълномощия на Община Варна да си стопанисва водоизточниците, да дефинира разпоредбите за използването им. В момента тече процедура по установяването на законно обвързваните общини за тези минерални източници, по-късно минават под ръководство на общината и с решение на Общински съвет би трябвало да се вземе решение по отношение на таксата, която ще заплащат възможните ползватели. Надявам се от следващата година да стартират ритмично да работят всички минерални източници, защото това е необикновено благосъстояние и не трябва да разрешаваме да се самоизлива в морето. 

Ясно е че " Гьола “ е противозаконен все още, по тази причина обясних каква ще е процедурата по неговото легализиране. След кат остане прехвърлянето от страната към общината на минералните източници, тогава тя ще дефинира таксите и разпоредбите. Сега има самоизлив на минералната вода и знаем всички по какъв начин се употребява, там се събират всевъзможни хора, перат се килими, къпят се клошари и се бръснат. Недопустимо е в 21 век в центъра на града да има такова нещо. Една от версиите е да се направи социална къпалня с такси, което е обикновено. Общината ще го стопанисва и има алтернатива за отдаването на концесия и да се употребяват от един източник няколко ползватели. Това е задачата на общината да дефинира дебита от един каптаж и да се заявят възможните искащи за концесия или наем. Всичко това е работило и то в границите на околните 6 месеца. Така че уповавам се от другото лято там да няма свободно къпещи се, а и да има общината би трябвало да се грижи за тях. ", сподели регионалният шеф. 

Варненци, обединени в предприемчив комитет, не един път се подвигнаха на протест в отбрана на безплатната къпалня. Те упорстваха да се узакони, да има осветяване, полицейска защита, здравно обслужване и избавител. За това се настояваше в отворено писмо до кмета, регионалния шеф и държавното управление.

Санитарен надзор на къпалнята няма, защото тя е противозаконна и на никое място не попада като басейн, разяснява за  Varna24.bg  д-р Дочка Михайловa, шеф на Регионалната здравна ревизия. Така хигиената и качеството на водата там не подлежат на инспекция от здравните управляващи. За това, че обектът е противозаконен сигнализираха не един път и от Басейнова дирекция, откъдето са изпратили наставления и мнения до Община Варна. 

Към момента басейнът, който се употребява целогодишно, е издигнат с дарения, а пречистването и почистването се прави от доброволци с подръчни средства.

Ползвателите на безплатния басейн обаче не са съгласни да заплащат за къпане в лечебните минерални води. От Инициативния комитет приканиха управляващите да поддържат самодейност за легализиране, въвеждане на ред и надлежна употреба и реорганизация на съществуващата социална къпалня.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР