Незаконни арести, проблеми с малцинствата и медийната свобода – това

...
Незаконни арести, проблеми с малцинствата и медийната свобода – това
Коментари Харесай

Белия дом: Незаконни арести в България

Незаконни арести, проблеми с малцинствата и медийната независимост – това са проблемите в България, които Държавният департамент на Съединените щати отбелязва в  отчета за страната ни  за 2022 година.

Като образец за противозаконен арест отчетът показва задържането на някогашния министър председател Бойко Борисов, на някогашния финансов министър Владислав Горанов и на пиара Севделина Арнаудова.



Вашингтон твърди още, че дейностите на българското държавното управление за справяне с корупцията са „ незадоволителни ”, а страната ни към момента има проблем с безнаказаността.

Докладът цитира телевизионно изявление на заместник-министъра на земеделието Иван Христанов, в което споделя, че някогашен политически водач му е предложил половин милион лв., с цел да може компанията „ Евролаб 2011 ” да продължи да прави частния фитосанитарен надзор на границата с Турция.

Документът акцентира, че през май 2022 година компанията въпреки всичко е отстранена поради подозрения, че е ощетила страната с милиарди.



По отношение на медийната независимост документът твърди, че корпоративен и политически напън, неефективна и корумпирана правосъдна система и непрозрачни държавни регулации във връзка с ресурсите за поддръжка на медиите, в това число европейските фондове, подкопават медийния плурализъм. Посочват се и терзания за независимостта на публичните медии.

Докладът цитира „ Репортери без граници ”, съгласно които самостоятелните медии и проверяващите публицисти постоянно стават жертви на нападки и напън. Дава се за образец по какъв начин на 15 март 2022 година водачът на партия „ Атака ” Волен Сидеров и екип от телевизионния канал на партията – „ Алфа ”, щурмуват офисите на NOVA.

Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР