Незаконната търговия с цигари у нас продължава да намалява през

...
Незаконната търговия с цигари у нас продължава да намалява през
Коментари Харесай

Делът на контрабандните цигари у нас падна до 2.6%

Незаконната търговия с цигари у нас продължава да понижава през първото полугодие на 2020 година и в края на юни равнището ѝ е 2.6 % по отношение на 3.1 на 100 в края на 2019 година Интересното е, че в първото тримесечие спадът е по-голям – до дял от 1.8%, само че в коронакризата бележи лек растеж. Това сочат данните от проучването на празните опаковки от цигари по отношение на равнищата на противозаконна търговия, което се организира у нас по поръчка на петте тютюневи компании от " Инициативата против противозаконната търговия ". Резултатите за двете тримесечия бяха оповестени в сряда.

Въпреки усложнената конюнктура със събирането на празните опаковки от цигари, поради ограниченията против разпространяването на Covid-19, изследването е осигурило съпоставимост на данните.

Така с равнище от 2.6 на 100 контрабандата на цигари у нас остава измежду най-ниските в Европейски Съюз, само че в това време България е единствената измежду дадените образци с европейски страни, където през второто тримесечие – в разгара на строги ограничения против придвижването на хора поради ковид, противозаконната им продажба се е нараснала. Във Франция, където равнищата в първото тримесечие са достигали 30 на 100 е маркиран спад до под 25 на 100 през идващите три месеца. В Румъния пък понижението във втория интервал по отношение на първия е от към 12.5 % контрабанда до към 4 на 100.



От " Инициативата против противозаконната търговия " показват, че без значение от стабилно ниския дял на цигари без български акцизен бандерол на пазара, има няколко трендове, които остават налице на пазара.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР