Незаконна сеч на дървета в района на р. Стара река,

...
Незаконна сеч на дървета в района на р. Стара река,
Коментари Харесай

Незаконна сеч до Казанлък след незаконно издадено разрешение от кмета

Незаконна сеч на дървета в региона на р. Стара река, намираща се на 1 км. северно от град Казанлък, е открила Басейнова дирекция към Министерството на околната среда и водите. 

На 3 октомври 2017 година кметът на община Казанлък Галина Стоянова издава позволение на компанията " Пениталес " ООД, с цел да почисти от храстова и дървесна растителност коритото на " Стара река ".

В разрешението категорично се споделя да се запазят здравите дървета, укрепващи брега на реката , както и коренищата на отсечените сухи дървета от двете страни по поречието. Забранява се още отсичането на немаркирани дървета.

След постъпила тъжба, на 5 февруари 2018 година Басейнова дирекция " Източнобеломорски регион " прави инспекция на място. Тя установи, че макар възбраните в разрешителното, всички отрязани дървета са били здрави и са покрай водното течение. Те по никакъв метод не попречват проводимостта на реката и не е било належащо тяхното премахване .

Издаденото от кмета позволение за разчистване на коритото е годно до 31 декември 2017 година След привършване на дейностите обаче клони запушват потока на реката. Във видео, изпратено до OFFNews, се вижда, че по време на сечта са оставяни паднали дървета и клони в коритото на реката, които пречат на потока.

През месец март, когато стартира топенето на ледовете, част от р. Стара река прелива. Местни фермери сиганлизират община Казанлък за наводненията, само че не получават отговор на жалбите. 



OFFNews потърси за коментар Пенко Говедаров, притежател на компанията, правила дейностите по разчистване на коритото. Говедаров отхвърли всевъзможни нередности: 

" Чисти се 2 метра в ляво и дясно по поречието на реката. Дърветата, които са отрязани, може да са здрави от горната страна, само че са кухи изпод. Това са 60-70 годишни дървета, които падат, сухи, загнили. "

Той заяви, че по-голямата част от коритото на реката е било почистено от дървесна растителност, само че срокът на позволение не е стигнал за останалото:

" Ние сме подвластни от времето. Има още 200-300 метра, които не са изчистени, само че по тази причина би трябвало да бъде издадено ново позволение. "

В своята проверка Басейнова дирекция установи още, че издаденото позволение от кмета Галина Стоянова нарушава Закона за водите (ЗВ) , защото не е постъпило съобщение, че ще стартира разчистване на коритото на Стара река. Дирекцията не е получила искане от шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Стара Загора за правене на мнение за допустимост на почистването, което се изисква от закона.

Според Закон за водите преди да бъде обещано позволение за тази активност е належащо специалисти на Басейнова дирекция да вземат участие в комисия, която да установи нужда за разчистване на речното корито. Не са изготвяни и протоколи, в които да се дадат наставления за премахване на дървесната растителност.

Тъй като териториите, които влизат в разрешителното за разчистване от дървесна растителност, са урбанизирани, община Казанлък е органът, който би трябвало да упражнява надзор върху активността и да следи за противозаконна сеч.

OFFNews несполучливо опита да се свърже с кмета на община Казанлък Галина Стоянова.



Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР