Незабелязано изчезна барелефът на Джон Ленън в центъра на София,

...
Незабелязано изчезна барелефът на Джон Ленън в центъра на София,
Коментари Харесай

Барелефът на Джон Ленън изчезнал от стената на Нотариата

Незабелязано изчезна барелефът на Джон Ленън в центъра на София, а полицията не може да стартира да го търси, тъй като липсва документи, която да удостовери, че в действителност на стената на Нотариата на „ Попа ” е имало подобен барелеф. До през днешния ден въпросът чия е собствеността на барелефа също нямаше отговор, защото никой не беше потърсил създателя му – Петьо Маринов. Той и Васко Кръпката споделиха пред Дарик, че слагането на паметника на Ленън е било с разрешението на Столична община.

Заместник-кметът по културата доцент Чобанов изясни, че все още на слагането на барелефа специфична документи и решение на Столичния общински съвет не са се претендирали. На същото място е плануван и още един отлят лик на Джон Ленън, само че съгласно него и двата могат да съжителстват дружно.
 
През 2010 година предприемчив комитет слага барелефът на Джон Ленън на знаково за софийските хипари място. Авторът е Петьо Маринов, а самодейността е и на Васко Кръпката: " Мисля, че я сложихме преди осем години. Там си е неписаната, незаконната и доста трогателна стена на Джон Ленън, която си събирахме през 80-е години. Това беше постройка на Нотариата. И с разрешение на Столична община преди осем години сложихме този барелеф, с цел да е един наш знак. Джон Ленън е международен знак на свободата ".


 
Още преди празниците и след махането на загражденията от ремонта се открива, че барелефът липсва. По всичко проличава, че той е грижливо демонтиран, а не строшен. Оказва се, че нито притежателите на постройката – Антикорупционната комисия, нито строителите на обекта – GP Group, нито районният кмет на " Средец " Мария Ачкова знаят къде е изчезналата плоча. Това води Ачкова до Първо районно: " От Първо районно ни споделиха, че с цел да има сигнал за кражба, би трябвало да им представим документи по отношение на собствеността на тази плоча, по какъв начин е поставена, по кое време, кой е притежателят и кой е създателят, с цел да може да се записва тази кражба ".
 
От районния музей на София са обяснили на кмета, че те единствено са записали паметника, само че нямат документи. До през днешния ден никой не беше потърсил създателят му – Петьо Маринов, който е получил позвъняване от Мария Ачкова след първия диалог за Дарик. Не нея споделил това, което удостовери и пред медията - че той няма документи за доказване на авторското право, тъй като паметникът поначало не е бил с комерсиална цел. Документи, които да послужат пред Първо районно, с цел да бъде регистриран сигнал и да стартира следствие, Столична община не пази. Причината изясни заместник-кметът по културата доцент Чобанов: " Барелефът е комплициран през 2010 година като художествена апаратура. По това време този тип изкуство още не беше в обсега на регламента на Наредбата за паметниците и именуването. Тоест това беше интервал, в който художествените детайли се слагаха без специфична кореспонденция и решение на Общинския съвет. Той е комплициран като художествена апаратура ".  -->


 
Той добави, че по предварителни данни още през втората половина на 2017 година барелефът е липсвал. От същата година в Столична община има самодейност за слагане на втори, само че по-голям подобен от създател, получил извънредни права от Йоко Оно. Те обаче не биха си пречили, уточни Чобанов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР