Незабелязаният апокалипсис на насекомите трябва да ни разтревожи, подчертават природозащитници,

...
Незабелязаният апокалипсис на насекомите трябва да ни разтревожи, подчертават природозащитници,
Коментари Харесай

Апокалипсисът на насекомите - опасност за целия живот на Земята

" Незабелязаният апокалипсис на насекомите " би трябвало да ни разтревожи , акцентират природозащитници, който акцентират, че без прекъсване на измирането на насекомите, ще има дълбоки последствия за хората и целия живот на Земята .

Нов отчет демонстрира, че половината от всички инсекти може да са измрели от 1970 година насам вследствие на унищожаването на природата и повсеместната приложимост на пестициди . В отчета се показва, че 40% от 1 млн. известни типове инсекти има заплаха да изчезнат .

Анализът, написан от един от водещите английски еколози, се концентрира най-вече върху Англия, чиито инсекти са най-изследваните в света, отбелязва " Гардиън ". В него се показва, че 23 типа пчели и оси са изчезнали през предишния век, откакто броят на приложенията на пестициди се е удвоил през последните 25 години.
 Резкият спад на броя на насекомите заплашва да докара до срив на природата
Резкият спад на броя на насекомите заплашва да докара до срив на природата

Човешката активност води до пагубен срив на естествените екосистеми

Британските пеперуди, които са профилирани да живеят в съответни местообитания, са намалели със 77 % от средата на 1970-те години, а организмите, които могат да живеят в разнообразни хабитати, са намалели с 46 %. Има също по този начин и опосредствани въздействия върху други животни , като да вземем за пример петнистата мухоловка, която се храни единствено с летящи инсекти. Нейните популации са се свили с 93% от 1967 година насам.

Ала природозащитниците акцентират, че популациите на насекомите могат да бъдат избавени посредством въвеждане на твърди цели за понижаване използването на пестициди и правенето на градски паркове и градини по-удобни за дивата природа.

Учените показват, че насекомите са от значително значение за всички екосистеми , като те играят ролята на опрашители, храна за други същества и преработвачи на хранителни субстанции.

" Не можем да бъдем сигурни, само че във връзка с броя може би сме изгубили 50% или повече от насекомите ни от 1970 година - може да е доста повече ", показва проф. Дейв Гулсън от Университета в Съсекс, който е написал отчета, като добавя: " Ние просто не знаем, което е ужасно. Ако не спрем упадъка на нашите инсекти, ще има дълбоки последствия за целия живот на земята и за човешкото благополучие. "
 Германия не разрешава препарата Roundup, убиващ пчелите
Германия не разрешава препарата Roundup, убиващ пчелите

До края на 2023 година глифозат няма да се използва в Германия

Проучването на популациите от инсекти през десетилетията са нищожни, разкри ученият, разяснявайки: " Но голямото количество доказателства, които са налице, допускат, че бързият спад е автентичен феномен. Наистина ме тормози да чуя хора да споделят, че имаме потребност от още дълготрайни проучвания, с цел да сме сигурни. Това би било отлично, само че не можем да чакаме още 25 години, преди да предприемем нещо, тъй като ще бъде прекомерно късно. "

Гари Мантъл, изпълнителен шеф на Wiltshire Wildlife Trust, разяснява: " Този ​​незабелязан апокалипсис би трябвало да ни разтревожи. Изложихме на риск някои от фундаменталните градивни детайли на живота. Но насекомите и другите безгръбначни могат да се възстановят бързо, в случай че спрем да ги убиваме и възстановим хабитатите, от които те се нуждаят да процъфтяват. Всички ние би трябвало да предприемем дейности в този момент в нашите градини, паркове, ферми и работни места. "

Планетата е при започване на шесто всеобщо измиране в историята си, като към този момент има известия за големи загуби при по-големи животни, които са по-лесни за проучване. Но насекомите са най-разнообразните и изобилни животни, надхвърлящи като численост човечеството 17 пъти.

В Германия и Пуерто Рико се оповестява за сривовете на инсекти, а първият международен теоретичен обзор, оповестен през февруари, съобщи, че всеобщият крах заплашва да докара до " пагубен срив на естествените екосистеми ".
 Пчелари от цялата страна стачкуват против всеобщото отравяне на пчелите с пестициди Обновена
Пчелари от цялата страна стачкуват против всеобщото отравяне на пчелите с пестициди

Свиква се незабавен съвещателен съвет по пчеларство на 8 май
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР