Незабавното въвеждане на временен базов доход за най-бедните в света,

...
Незабавното въвеждане на временен базов доход за най-бедните в света,
Коментари Харесай

Докато едни спинкат сладинко край чекмеджетата...

Незабавното въвеждане на краткотраен базов приход за най-бедните в света, които не са обхванати от стратегии за обществено обезпечаване, може да забави настоящето повишаване на инфектираните с COVID-19, като им даде опция да си останат вкъщи, се показва в отчет на Програмата за развиване на Организация на обединените нации (ПРООН), огласен на 23 юли. Става дума най-много за краткотрайно наети и ниско платени служащи, дами, младежи, бежанци, мигранти и хора с увреждания, които са най-силно наранени от рецесията .

Според отчета, за обезпечаването на сходна лимитирана във времето отбрана на най-уязвимите близо 2.7 милиарда души, живеещи под или малко над прага на бедността в 132 страни, ще са нужни 199 милиарда $ на месец. Становището на ПРООН е, че мярката е осъществима и е незабавно нужна, защото пандемията се популяризира със скорост над 1.5 милиона нови случая на седмица.

Особено застрашени са разрастващите се страни, където

седем от 10 служащи нямат обществена отбрана,

изкарват прехраната си в сивия бранш и не могат да завоюват пари, в случай че си останат у дома. Това се удостоверява от проучванията през последните няколко месеца на социално-икономическите въздействия от COVID-19 допълнително от 60 страни.

Временният базов приход би обезпечил на тези хора средства за закупуване на храна и възнаграждение на разноски за здраве и обучение. Ангажираните с Програмата за развиване на Организация на обединените нации са уверени, че тази мярка е изцяло използвана и финансирането й не би трябвало да съставлява проблем. Така да вземем за пример, за нейното шестмесечно използване ще са нужни

едвам 12 % от парите,

планувани за битката с COVID-19 през 2020-а. Или една трета от това, което разрастващите се страни дължат като заплащане по външен дълг за тази година.

„ Безпрецедентните времена изискват невиждани обществени и стопански ограничения. Въвеждането на краткотраен базов приход за най-бедните хора се обрисува като една от опциите. Това би изглеждало невероятно единствено преди няколко месеца “, твърди ръководителят на Програмата за развиване на Организация на обединените нации Ахим Щайнер.

Според него „ проектите за избавяне и възобновяване не могат да се концентрират единствено върху огромните пазари и огромния бизнес. Временният базов приход може да даде опция на държавните управления да дават на хората в изолираност финансова избавителна линия, да вкарат пари в локалните стопански системи, с цел да спомогнат за оцеляването на дребния бизнес и да забавят разрушителното разпространяване на COVID-19 “.

Предлаганата мярка обаче

не е магическо решение

за икономическите компликации, които пандемия донесе. Защитата на работните места, разширението на поддръжката за дребните и междинни предприятия и потреблението на цифрови решения за идентифициране и достъп до обществено изключените хора - всичко това са неща, които управляващите би трябвало да подхващат.

Един от методите, по които страните могат да заплащат за краткотраен базов приход, е да пренасочат средствата, планувани за обслужването на дълга им през тази година. Съдейки по формалните данни, разрастващите се и нововъзникващи стопански системи е належащо

да изразходват за тази цел 3.1 трилиона $.

Цялостното закъснение на дълга за всички разрастващи се страни, както изисква генералният секретар на Организация на обединените нации, ще им разреши краткотрайно да пренасочат тези пари за битка с последствията от рецесията, провокирана от COVID-19.

На процедура COVID-19 изостри съществуващите световни и национални неравенства и сътвори нови, които засягат най-силно бедните. При съвсем 100 милиона повече хора, докарани до последна беднотия, и 1.4 милиарда деца, наранени от закриването на учебни заведения, рекордната безработица и загубата на занаят, ПРООН предвижда, че тази година световното развиване на човечеството е на път да западне за първи път, откогато програмата съществува.

Отличниците

Того е африканска държавица, която е повече бедна, в сравнение с дребна - с територия от 56 785 кв. км, с население от към 8 млн. души и БВП (към 2017 г.) от към 13 милиарда $. Въпреки това, държавното управление на Того към този момент разпределя по 19.5 млн. $ за финансова помощ на над 12% от популацията - най-вече дами.

Неотдавна Испания утвърди месечен бюджет от 250 млн. евро за допълнение на приходите на 850 000 уязвими фамилии (2.3 милиона души). Въвеждането на схемата се чака да коства сред 3 милиарда и 3.5 милиарда евро годишно. Испанският министър на стопанската система съобщи, че в случай че схемата се окаже ефикасна, държавното управление се надява „ тя да остане вечно и да се трансформира в един систематичен, непрекъснат инструмент “.

Испанското държавно управление има намерение Испания да стане първата европейска страна, която ще приложи стратегия за базов приход, с цел да се обезпечат обезпечени месечни средства за по-бедните испанци.

Сумата, която ще получава всяко семейство, отговарящо на изискванията, ще се поправя съгласно приходите на семействата, както и след обзор на общите активи.

Получателите ще могат да получават заплащанията и до момента в който работят, защото схемата има за цел да ги насърчи в търсенето на работа, а не да ги "остави " по домовете им.

Испанското държавно управление за първи път разпространява концепцията за "общ механизъм, който да подсигурява приходите на фамилии без или с ниски приходи " през декември предходната година.

Правителството на Шотландия също прикани за категоричен базов приход. През май първият министър Никола Стърджън съобщи, че държавното управление в Единбург разполага с четири пилотни плана за въвеждането на сходна мярка.

При схемата на категоричен базов приход, кабинетът изплаща месечни заплати на всички жители, без значение от техния финансов или трудов статус.

Правителството на Обединеното кралство, което се опълчва на сходна скица, в последна сметка ще би трябвало да я утвърди.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР