Незабавно в България трябва да се обезопасят над 350 км

...
Незабавно в България трябва да се обезопасят над 350 км
Коментари Харесай

Шокиращо! 350 км магистрали у нас са високорискови. ИПБ: Това са магистрали на смъртта!

Незабавно в България би трябвало да се обезопасят над 350 км автомагистрали заради висок риск от настъпване на тежки пътнотранспортни катастрофи. Ограничителните системи за пътищата са повредени на 415 места в резултат на ПТП, а към 80% от положената маркировка не дава отговор на минималните условия за светлоотразителност през тъмната част на денонощието.

Това сподели ревизия на Института за пътна сигурност (ИПБ), осъществена от специалисти в края на предходната година, като данните са настоящи към 15 декември 2022 година ИПБ разгласиха отчет, озаглавен " Магистралите на гибелта ", в който се прибавя още, че почти 250 км от отводнителните уреди се нуждаят от възобновяване, рехабилитация и разчистване. Констатирани са погрешно сложени знаци на 31 места, а на 18 места не е отстранена краткотрайната организация за придвижване. Необходимо е било осъществяването на настоящ ремонт на 480 км от пътната настилка.

Общата дължина на пътищата от републиканската пътна мрежа на България към 18 октомври 2022 година е 19 907 км, от които 846 км са автомагистрали.

 

През 2022 година е осъществен настоящ ремонт на 230 км при планувани 3000 км според огромната стратегия за настоящ ремонт на РПМ от Агенция " Пътна инфраструктура ".

Съгласно член 8, алинея 2 от Закона за пътищата - републиканските пътища са изключителна държавна благосъстоятелност. Съгласно член 19 от същия закон АПИ има задължението да ръководи републиканските пътища, което с изключение на събиране на винетни и тол такси включва и оперативно обмисляне на построяването - планиране и строителство, както и поддържането на пътищата.

От получен отговор по ЗДОИ на 14.12.2022 година, който ИПБ цитират, излиза наяве, че АПИ е показала " тотална занемареност ", като е дала отговор, че през 2022 година е направила главен ремонт на едвам 7 км път в Смолянска област и е ремонтирала един селскостопански надлез в Бургаска област, допълват от Института.

" Тук е редно да поясним, че в заложената огромна стратегия за ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа при започване на годината АПИ съобщи планова подготвеност за главен ремонт на над 230 км пътища. От оповестената информация на уеб страницата на АПИ излиза наяве, че се планува настоящ ремонт на към 1300 км пътища, а за над 1200 км се планува довеждане докрай на ремонтните действия, почнали през по-миналата 2021 година.

 

При оповестяване на програмата при започване на 2022 година АПИ съобщи още, че създава механически планове за ремонт на към 660 км, както и че ще бъдат оповестени процедурите за възлагане проектирането при ремонта на над 2600 км пътища. Бюджетът на АПИ за 2022 година е 2,5 милиарда лева и е с три пъти по-висока стойност по отношение на миналата 2021 година За осъществените поправки през 2022 година са разплатени 59,6 милиона лв., което се вижда от предоставения отговор по ЗДОИ към ИПБ.

" От предоставените данни излиза наяве, че Агенция " Пътна инфраструктура " е показала незаконна занемареност, която евентуално е и една от главните аргументи за изгубени човешки животи по републиканските ни пътища! От оповестените задачи на уеб страницата на АПИ излиза наяве, че организацията е заплатила големи средства за косене на тревни площи, които в случай че бяха третирани с Рандъп, щяха да спестят милиони левове на данъкоплатците, а резултатът щеше да е забележим, само че очевидно посредством безотговорно косене добре се печели? ", считат от ИПБ.

Бърза информация и инспекция на отговорите, предоставяни от АПИ за парламентарен надзор, демонстрира, че пред депутатите се регистрират ремонтирани пътища, които липсват в отговора по ЗДОИ, получен от Института за пътна сигурност.

Такъв образец е даден с отговор на районния министър Иван Шишков към депутата от 48-ото Народно събрание Любен Иванов от " Демократична България ". Той е за рехабилитацията на републикански път III-121 „ Иново-Градец-Периловец-Шишенци-Бойнца-Кула “. Шишков написа, че този път е включен в строителната стратегия на АПИ за 2022 година, а през есента е осъществен настоящ ремонт. „ Изкъртена е асфалтовата настилка с плътна асфалтова примес, в сектора преди с. Иново до с. Градец, и с полимеродифицирана емулсия в правата от с. Градец до разклона за д. Долни Бошняк. В с. Градец има голям брой компрометирани сектори в резултат на ВиК повреди “, дава отговор служебният районен министър на 15 декември 2022 година

" За интервала 2020-2022 година на автомагистралите в България са починали 150 души вследствие ПТП (не са включени 45 македонски жители, починали на Автомагистрала " Струма " ). Това прави приблизително по 50 индивида годишно при 846 км обща дължина на Автомагистрала или приблизително на 17 км автомагистрала имаме по един умрял. За съпоставяне, в Австрия има 1720 км автомагистрали, а за интервала 2020-2022 година починалите са 88 души - или приблизително на година умират по 29,3 души. Съотносимо към километрите автомагистрали, това значи че на 59 км автомагистрала умира един човек приблизително годишно. Рискът да загинеш на автомагистрала в България, е 3,5 пъти по-голям, в сравнение с в Европейски Съюз ", пресмятат от Института за пътна сигурност.

Изводът е, че има директна взаимозависимост от поддръжката на автомагистралите и пътнотранспортния травматизъм по тях. От ИПБ упрекват АПИ в " безконтролно държание ". Според тях редовно не е упражняван надзор от страна на Министерски съвет върху плануваните и изразходвани средства за настоящ и главен ремонт на републиканската пътна мрежа.

" Небрежното отношение на длъжностните лица по отношение на стопанисването на поверената им пътна инфраструктура може да се квалифицират като занемареност според Наказателния кодекс ", пишат от ИПБ.

 

 

Източник  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР