Незабавно спиране на сделката с покупката на Дупката във Варна.

...
Незабавно спиране на сделката с покупката на Дупката във Варна.
Коментари Харесай

Демократична България: Да се спре незабавно корупционната сделка за Дупката. Политиката на Борисов е да лови риба в мътни води

Незабавно прекъсване на договорката с покупката на Дупката във Варна. Това желаеха на конференция през днешния ден съпредседателите на " Демократична България " – Христо Иванов и Атанас Атанасов, дружно със съпредседателя на Политическа партия " Зелените " Владислав Панев и ръководителят на локалната конструкция на придвижване „ Да, България ” Нелко Начев.

Припомняме, че Министерският съвет утвърди спомагателни прехвърляния по бюджетите на община Варна за 2018 година в размер на 43,2 млн. лева за закупуването на въпросното пространство от пловдивския предприемач и политик Георги Гергов.

" Това е престъпна договорка сред Бойко Борисов и Георги Георгов. Ще използваме всички законови средства, с цел да я спрем. Сезираме прокуратурата и Областния управител, като ще апелираме и пред Върховния административен съд решението. Да не забравяме, че това решение бе взето сред конференцията за убитото момиче в Русе и срещата с посланиците. Но политиката на Борисов постоянно е била такава - да лови риба в мътни води. Това са 43 милиона лв. подарък за Гергов, който, да не забравяме, само че е вътрешна съпротива в Българска социалистическа партия. Моделът Борисов има една цел - общите пари, бюджетът и евросредствата да ги ръководи той. Иска да ги взема и да се разпорежда с тях ", сподели Атанасов.

Владислав Панев пък разкри, че панаирът, който Георгов ръководи в Пловдив, постоянно е бил на загуба и предприемачът печели постоянно точно от покупко-продажби с страната.

Христо Иванов също назова договорката корупционна. По думите му, Корнелия Нинова не е действителната съпротива в България, защото работи единствено с изразителност. " Тя избяга от Народното събрание, с коетко потвърди, че действителната съпротива е отвън Народното събрание. Така признава, че има слепване сред Българска социалистическа партия и ГЕРБ - сред алените мобифони и приятелите на Борисов. За китни стадиончета и китни Дупки пари има, само че за същински нуждаещите се хора - очевидно не. Ще нападаме тази договорка и пред Европейската комисия ", сподели Иванов.

Нелко Начев се учуди за какво са поискани пари за въображаема сграда, а в действителност в предмета на отпуснатите пари е записано инфраструктурно решение.

От " Демократична България " разпространиха декларация с настояванията си. Ето какво написа в нея:
 

„ Демократична България “ упорства:

Областният шеф да упражни пълномощията си и да върне Решението на Общинския съвет за покупка на „ ЦУМ – Варна “ АД за ново разискване или да оспори законосъобразността му пред Административен съд – Варна, и да желае от Административния съд да спре предварителното осъществяване на Решението на Общинския съвет;

Окръжната прокуратура в границите на пълномощията си за общ контрол за правомерност на административните актове, да подаде митинг пред Административен съд – Варна, да оспори законосъобразността на Решението на Общинския съвет – Варна и да желае прекъсване на предварителното му осъществяване.

„ Демократична България “ декларира, че решението на Общинския съвет на Варна, и плануваната покупка на „ ЦУМ – Варна “ АД, имат редица пороци:

Решението на Общинския съвет е в нарушаване на Конституцията и на Договора за действие на Европейски Съюз. То е нецелесъобразно и в ущърб на жителите.
Предвижда се договорката да бъде финансирана със средства от държавния бюджет. С необяснима скорост, на 10 октомври Министерският съвет одобри Постановление № 219/2018г. за трансфер на 43 244 000 лв. на община Варна, само че парите са за „ решение на инфраструктурен проблем “. В Решението на ОбС-Варна за покупката на „ ЦУМ – Варна “ АД не е посочен „ инфраструктурен проблем “, а ясно се показва единствено покупката на 100% от капитала на „ ЦУМ-Варна “ АД.
Всички условия сочат, че то цели само голяма сума обществени средства да бъдат предоставени на съответно лице – Георги Гергов, а не да се реши действителен проблем на градската среда и благоустройството на град Варна.
В Решението на Общински съвет – Варна е посочено, че договорката за „ ЦУМ – Варна “ АД, би трябвало да е с „ Пълдин туринвест “ АД. От документите е видно, обаче, че „ Пълдин туринвест “ не е притежател на тези акции от 02.07.2018 година, когато ги е продало на „ Слънчев ден “ АД.
Няма пояснение за какво Община Варна купува акции от комерсиално сдружение (което в продължение на години генерира загуба), а не купува единствено терена, за който се твърди, че е „ дълготраен проблем “ в центъра на града.
Оценката, по която е избрана цената от над 43 млн. лв., се базира на планирано застрояване (в нарушаване на настоящи нормативи) и мислена продажба на търговски обекти и паркоместа върху мощно спорен терен без Подробен устройствен план, без каквито и да е било утвърдени строителни бумаги, даже без абстрактен план.
Няма юридически разбор на имуществото на купуваното сдружение „ ЦУМ – Варна “ АД и няма никаква изясненост какво тъкмо в действителност се купува.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР