Незабавно да започне работа по изготвянето на национална позиция с

...
Незабавно да започне работа по изготвянето на национална позиция с
Коментари Харесай

Договорено при президента: Националният интерес с приоритет при преговорите за членство на Северна Македония в ЕС

Незабавно да стартира работа по правенето на национална позиция с ясни условия и критерии, които да защитят българския народен интерес при пускане на договарянията за участие на Северна Македония в Европейски Съюз – това бе контрактувано на свиканата през днешния ден изключителна среща от президента Румен Радев с държавните и политически лидерие.

Приемането на Република Северна Македония в НАТО и Европейския съюз е значима стъпка за гарантиране на мира, постоянното и стабилно  развитие и просперитета на Югоизточна Европа. България постоянно е подкрепяла кардинално и поредно европейската и евроатлантическата вероятност на Република Северна Македония. Нека не забравяме, че ние първи признахме независимостта на тази страна, съобщи Радев след срещата.

После напомни, че водено от точно тези кардинални съображения, българското държавно управление инициира подписването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие, който се очакваше да реши наслоените с десетилетия проблеми в нашите връзки и да даде подтик и нова вероятност в развиването на тези връзки. „ Липсата на съответни условия, измерители и периоди в този контракт докара до фрапантното закъснение в неговото осъществяване от процеса на европейска интеграция на Република Северна Македония. Нещо повече – макар големите старания, положени от българската страна, Съвместната комисия по исторически и просветителни въпроси не реализира особени резултати, изключително в последно време те са притеснителни. “, уточни президентът. Поведението на нашата съседка поражда неустановеност и съмнение, добави той.

В този подтекст, а и поради предстоящото още в средата на месец октомври решение за започване на договаряния с Република Северна Македония от страна на Европейски Съюз, участниците в днешната среща са постигнали кардинално единодушие, че са нужни незабавни дейности за разработване на национална позиция с ясни условия и критерии, които да защитят българския народен интерес. „ Тези условия и критерии следва да залегнат в преговорната рамка и да станат наложително изискване за приемане на Република Северна Македония в Европейския съюз. Българското държавно управление се ангажира да формулира ясни крайни цели, които да бъдат реализирани преди привършване на преговорния развой за участие на Република Северна Македония в Европейския съюз. А също по този начин и съответни междинни цели, които да бъдат решавани на всеки пореден стадий от този преговорен развой и то с ясни измерители. Такава една позиция следва да бъде показана и българският парламент да бъде осведомен с нея. “, съобщи президентът.

Според него в правенето на такава позиция би трябвало да се обърне изключително внимание на образователните проекти и стратегии, на текстовете в учебниците, на надписите в музеи и паметни плочи, както и на позициите на публичните медии. „ Постигането на европейско добросъседство би трябвало да бъде главният критерии за сполучлив преговорен развой. Важно е да се очертаят и по този начин наречените „ червени линии “, които би трябвало да подсигуряват, че европейската интеграция на Република Северна Македония няма да бъде за сметка на използването на българската история, език и еднаквост като разменна монета. Трябва  предварително да бъдат сложени открити условия, при неизпълнението на които да може да не се дава ход на последващи стадии от преговорния развой. Това би трябвало да бъде заложено в самото начало при предоставяне на старта на преговорния развой на Република Северна Македония. “, означи Радев. Според него сходна открита, правилна и градивна позиция ще бъде освен в отбрана на българския народен интерес, само че ще бъде от изгода и за Европейския съюз, „ тъй като няма да допусне внасянето на междусъседски проблеми в европейското семейство и ще покаже зрелостта и отговорността на България за стабилността на съюза. “ Ще бъде от изгода най-много и за самата Република Северна Македония, тъй като ще внесе ясно европейски критерии и резистентност на процеса на европейското приобщаване, сподели в умозаключение Радев.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР