Незабавно да се прекрати издаването на електронни рецепти за антибиотици“,

...
Незабавно да се прекрати издаването на електронни рецепти за антибиотици“,
Коментари Харесай

Иван Маджаров побесня: Потресени сме! Незабавно да се спре с издаването на електронни рецепти

„ Незабавно да се приключи издаването на електронни предписания за антибиотици “, сподели пред Българска телеграфна агенция ръководителят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров. „ Само 24 часа след влизането в действие на електронната рецепта за антибиотици и медикаменти за диабет лъсна истината за въвеждането ѝ “, добави той.
По думите му всеобщо от страната идват сигнали в БЛС за връщане на пациенти, на които аптеките са отказали да им продадат наставления по електронен път антибиотик. Аптеките са желали от пациентите да се върнат при персоналния им доктор, който да им изпише различен антибиотик, обяснявайки, че към този момент предписаният липсва. Според доктор Маджаров това не е истина, защото до преди дни антибиотиците са били налични. Целта на аптеките съгласно доктор Маджаров е лекарят да изпише тъкмо избран антибиотик. Такива сигнали не е имало с предписването на медикаментите, заплащани от НЗОК, уточни той.
По думите му това значи, че когато са издавани хартиените предписания всеобщо аптеките са отпускали каквото те решат, а не каквото е предписано от лекаря. Фрапиращо и скандално назова това деяние доктор Маджаров. Според него отводите за осъществяване на рецепта са даже, когато е изписан най-евтиният вероятен антибиотик.
Ние прозряхме, че настояването да има толкоз бързо електронна рецепта, без конкуренция, в действителност цели въвеждане на свободна подмяна по търговски аргументи на медикаментите, добави той.
Вчера, по данни на „ Информационно обслужване “, лекарите са издали близо 13 хиляди предписания. От тях 90 на 100 не са били изпълнени с обяснението, че медикаментът липсва, а това звучи ужасно и значи, че допреди въвеждането на електронните предписания, аптеките са давали на пациентите каквото са имали, а не каквото е предписано, което пък граничи с закононарушение, добави доктор Маджаров. Законът споделя, че нямат право да го заменят, напомни той. Лекарят преценя с какво да се лекува пациентът, а не аптеката.
Ние отхвърляме да работим по този метод, сподели още той. По думите му това е прикрит план и няма концепция да се вкара ред или да се наблюдава каква е използването на антибиотици, а е ясно, че става въпрос за подмяна на лечението и пласиране на лекарства, каквито аптеките са решили да заредят.
Вчера получихме доклад единствено какъв брой електронни предписания са изписани, само че няма доклад какъв брой са изпълнени, уточни още той.
Потресени сме от това, че очевидно при изписването на хартиена рецепта, тази процедура се е случвала всеобщо, само че не можеше да бъде глобена, тъй като никой не пазеше рецептите, уточни доктор Маджаров.
Готови сме да призовем лекарите за избран интервал от време да преустановят работа, в случай че тази обстановка продължи, сподели още доктор Маджаров. В България няма никакъв надзор върху разпределяне на рецептите.
До изчистване на подозрението за комерсиална взаимозависимост да се прекрати изписването на електронните предписания за антибиотици, а аптеките да съхраняват хартиените предписания, с цел да се вижда какво е изписано и какво е отпуснато на пациента, добави доктор Маджаров.
От 16 октомври рецептите за антибиотици и за лекарства за лекуване на диабет се изписват по електронен път.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР