Незабавни действия да бъдат предприети, за да бъде спасен животът

...
Незабавни действия да бъдат предприети, за да бъде спасен животът
Коментари Харесай

Заради липса на пари за живота на поредно болно дете, омбудсманът поиска промяна в нормативната уредба

Незабавни дейности да бъдат подхванати, с цел да бъде избавен животът на 20-годишния Димитър Щилянов , предложи на здравния министър омбудсманът Диана Ковачева.
Министър Кирил Ананиев бе сезиран от майката на младежа - Станимира Славова . Тя помоли да й бъде помогнато за заплащането на лекуването на сина й, който страда от Сарком на Юинг - заболяване, по-характерно за детската възраст.
В жалбата си госпожа Славова моли институциите да спасят живота на детето й и лекуването му да стартира оптимално скоро.
По проблема омбудсманът предложи на здравното министерство обстойна инспекция и предприемане на незабавни дейности за намиране на решение, което визира живота на младия Щилянов.
" Необходимо е да се има поради и че в тази ситуация своевременното започване на назначената, съобразена със спецификата на болестта терапия, е жизненоважна за пациента, а по думите на майката, фамилията не разполага с нужните за лекуването средства ", написа омбудсманът.
Доц. Ковачева упорства в къс период да бъдат направени промени в законовата и подзаконовата нормативна уредба, с които да бъде регламентирана опцията за осъществяване на лекуване и в други сходни случаи, а заплащането им да става с публични средства.
В рекомендацията си омбудсманът показва убеденост, че ще бъде проявено схващане към тежкото здравословно положение на господин Щилянов и нуждата лекуването му да бъде стартирано допустимо най-скоро.
" В тази връзка от значително значение е намиране на еластичен метод, както и разискване на опцията лекуването да стартира незабавно, а заплащането да се извърши след влизане в действие на измененията ", отбелязва Ковачева.
След извършен диалог с управлението на Министерството на здравеопазването доцент Ковачева е получила увещание, че най-късно до края на месеца ще бъдат подхванати нужните дейности за решение на проблема.
Във връзка и с други сходни случаи Диана Ковачева отбелязва нуждата от ограничения за обезпечаване на опция лекуването на болести, които са присъщи за детската възраст, да може да се организира в клиники и отделения по педиатрия, както и с лекарствени артикули, утвърдени за използване при деца и след навършване на 18-годишна възраст.
В края на рекомендацията си доцент Ковачева упорства институцията на омбудсмана и майката да бъдат осведомени навреме за подхванатите дейности.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР