Неяснотите и проблемите в българския избирателен процес лъснаха по време

...
Неяснотите и проблемите в българския избирателен процес лъснаха по време
Коментари Харесай

Изборният процес пълен с неяснота

Неяснотите и проблемите в българския изборен развой лъснаха по време на конференцията " Анализ на евроизборите 2019 година - цивилно присъединяване, политически послания за Европа и тирада на омразата ", проведена от Института за обществена интеграция (ИСИ) с поддръжката на Фондацията за европейски прогрeсивни проучвания (ФЕПС).

Теодор Славев от ИСИ направи обширен разбор на изборното законодателство у нас и някои от практиките, които затрудняват честния избор. Освен на многочислените промени в Изборния кодекс, той се спря на нерешения въпрос с въвеждането на машинно гласоподаване. Славев напомни, че макар решението на Върховен административен съд, задължаващо ЦИК да обезпечи машини във всички секции, това не се е случило, а сходен избор през октомври ще има единствено в 6000 секции, които не са отмерено публикувани в страната. Според него електронното дистанцинно гласоподаване крие доста опасности и въвеждането му би трябвало да се проучва. Създава се " просвета на порочността " - съществуващите проблеми стартират да се одобряват за нещо обикновено, а това е убийствено за демокрацията, сигнализира той. Славев счита, че с смяната във финансирането на партиите е отворен легалният път за пазаруване на законодателство. Забраната за финансиране на партиите от чужбина може да се заобиколи посредством регистрирането на дъщерни компании на компании, съобщи той.

Най-много регистрирани цивилен наблюдаващи е имало на евроизборите през 2014-а, стана ясно от презентацията на Катя Михайлова от ГИСДИ. На предния евровот заявки в ЦИК са подали 36 организации с над 65 хиляди наблюдаващи, 4 години по-късно организациите са 14, а хората им на терен в изборния ден - 2274. На предния евровот 4 Неправителствени организации са правили медиен мониторинг, а едвам 8 са отправили рекомендации към ЦИК, като все още Централната изборна комисия още не е качила отчетите от гражданското наблюдаване на евровота, уточни Михайлова. ГИСДИ и ИСИ са измежду трите Неправителствени организации, показали своите изводи на уеб страниците си. И двете организации имат рекомендации за възстановяване на изборния развой и превъзмогване на порочни практики.

Езикът на омразата по време на акцията през май разяснява Стоянка Балова от ИСИ. Експерти и преподаватели от УНСС и СУ " Св. Климент Охридски " показаха разбори за политическите послания преди евровота.

Важни въпроси за пропагандата в обществените мрежи сложи вицепрезидентът на ФЕПС Уве Оптенхьогел. Той означи, че интернет все по-често е главното " поле за борба " в предизборни акции. Според него е належащо да се търси законова регулация за сходен вид връзка.

Бившият еврокомисар, отговарящ за заетостта, обществените въпроси и общественото приобщаване Ласло Андор направи преглед на резултатите от последния евровот и разпределението на политическите сили в Екологичен потенциал. Той означи, че социалдемократите умеят да вършат обединения, само че това има и своята цена. Георги Пирински, който бе евродепутат от Българска социалистическа партия до пролетта, показа преглед на свършеното от левите в Екологичен потенциал, както и начерта провокациите в бъдеще. Той акцентира, че приоритет би трябвало да е подобряването на живота за всички жители на Европейски Съюз.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР