Неясно дефинирани са текстовете в българското законодателство, които определят случаите

...
Неясно дефинирани са текстовете в българското законодателство, които определят случаите
Коментари Харесай

Адвокат: Радев е уязвим ако прави бунт или преврат

Неясно дефинирани са текстовете в българското законодателство, които дефинират случаите на държавна измяна, изключително когато става въпрос за водеща политическа фигура, каквато е президентът. Това бе един от изводите, направени от заместник-председателя на Висшия адвокатски съвет Людмил рангелов в изявление за Канал 3.

"Текстовете за държавна измяна и закононарушения против републиката имат връзка, само че лимитирана. Главата е зле редактирана. Текстовете са остарели. Държавна измяна е присъединяване на президента в протест, прелом ", сподели Рангелов.

Според него за "държавна измяна " може да се счита единствено действие, осъществено от президента, като образуване на опит за прелом, изменничество и шпионство. Ако президентът аргументи щета на ползите на дължността, която заема, също, само че в този случай текстовете също са неразбираеми.

"Само в случай че задачата е намаляване и подронване на устоите на страната ", посочи юристът.

"За държавната загадка има изброени съответни обстоятелства и условия. Списъкът се трансформира в годините. И отново задачата е значима. Съзнателното понижаване на отбранителните качества на страната е такава цел ", изясни още Людмил Рангелов.

Ако са военнослужещи лицата, към които е ориентиран ползата на непознати разузнавания, военната прокуратура проверява такива сигнали, в случай че не са, профилираната. Компетентността на прокуратурите не е строго закрепена от закона.

"Главният прокурор може да разпореди, на който реши за подобаващ прокурор, и за която реши за подобаваща конструкция. Също и дали да остане при досегашния наблюдаващ прокурор или да го разпореди на друга прокуратура ", уточни Рангелов.

"Ако един чиновник на българските служби даде секретна информация, това деяние изрично значи, че се слага в услуга на друга страна. Трябва да има предпочитание да се повреди страната във фундаментите ѝ. Като правист съм спокоен за обстановката в страната. Текущите обстоятелства не могат да доведат до конституционна рецесия, в случай че се натрупват още, постоянно е допустимо, даже и без да са налице тези обстоятелства. В медиите се преекспонират събитията ", изрече още мнението си адв. Людмил Рангелов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР