Неясната смърт на 22-годишната кюрдка Махса Амини, която беше задържана

...
Неясната смърт на 22-годишната кюрдка Махса Амини, която беше задържана
Коментари Харесай

Ирански министър призна, че протестиращи срещу режима ученици са затваряни в психодиспансери

Неясната гибел на 22-годишната кюрдка Махса Амини, която беше арестувана от нравствената полиция, отприщи всеобщи митинги в страната и по света

Неясната гибел на 22-годишната кюрдка Махса Амини, която беше арестувана от нравствената полиция в Иран, отприщи всеобщи митинги в страната и по света. И до момента в който дамите палят забрадките си и режат косите си в символ на неодобрение, ирански чиновник призна, че възпитаници, участващи в уличните демонстрации, са арестувани и отвеждани в психиатрични клиники.

В изявление за самостоятелен новаторски ирански вестник министърът на образованието Юсеф Нури удостовери, че част от протестиращите в действителност са изпращани в психодиспансери.

По думите му заведенията, в които водят жителите, имат за цел да ги превъзпитат, с цел да предотвратят " антисоциалното " им държание.

" Възможно е тези студенти да са се трансформирали в антисоциални персони и ние желаеме да ги превъзпитаме ", сподели Нури пред вестник " Шарх ", представен от Си Ен Ен и . И добави, че учениците " могат да се върнат в клас, откакто бъдат поправени ".

Образователният министър не можа да уточни какъв брой тъкмо са арестуваните възпитаници, само че съобщи, че " броят им не е огромен ".

Съобщава се, че в сряда в Техеран органите на реда са употребявали сълзотворен газ против протестиращите. А книжарници и офиси наоколо до Техеранския университет са затворили порти, защото полицията за битка с безредиците е преследвала и стреляла с гумени патрони по стачкуващите, споделя свидетел.

Кадри, публикувани в обществените мрежи, демонстрират ирански дами и девойки, които скандират " гибел на диктатора ", до момента в който смъкват забрадките си.

Преди близо месец Махса Амини умря, откакто беше отведена в " център за превъзпитание " от държавната " нравствена полиция " поради това, че носеше своя хиджаб по " погрешен метод ".
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР