Newsom под натиск за назначаването на заместник на Feinstein

...
Смъртта на сенатора-пионер от Демократическата партия Даян Файнщайн постави губернатора
Коментари Харесай

Смъртта на сенатора-пионер от Демократическата партия Даян Файнщайн постави губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм под незабавен натиск за това кой да избере за неин заместник, като демократите се придържат към тясно мнозинство в Сената, а Конгресът вероятно наближава решаващи гласувания за правителствено финансиране.

Решението на Нюсъм ще привлече сериозно внимание както на Капитолийския хълм, така и в Калифорния. Губернаторът от Демократическата партия по-рано обеща да посочи чернокожа жена на мястото, ако Файнщайн напусне преди края на мандата си, но по-рано този месец изключи назначаването на който и да е от кандидатите, които се стремят към поста на изборите през следващата година.

Тази група включва представителя на Демократическата партия Барбара Лий, пионер сама по себе си и единствената чернокожа жена, която се кандидатира за мястото на Фейнстийн. Сенаторът вече обяви, че няма да се кандидатира за преизбиране през 2024 г.

„Би било напълно нечестно към демократите, които са се отърсили от опашката си“, каза Нюсъм пред NBC News в интервю, излъчено на 10 септември. „Тези първични избори са само въпрос на месеци. Не искам да променя баланса на това.

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм говори с Дейна Баш от CNN. Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм говори с Дейна Баш от CNN. CNN

Лий и нейните поддръжници бяха вбесени от съобщението на Нюсъм. Конгресменката каза в изявление, че „идеята чернокожа жена да бъде назначена само като пазач, за да постави отметка в квадратче, е обидна за безброй чернокожи жени в тази страна“.

„Ако губернаторът възнамерява да спази обещанието си и да назначи чернокожа жена в Сената“, добави Лий, „хората на Калифорния заслужават възможно най-добрия човек за тази длъжност. Не е символична среща.

Нюсъм се опита да се отклони веднага след това, като каза на Дана Баш от CNN миналата седмица, че ситуацията е „хипотетична върху хипотетична“. В това интервю той рекламира това, което описа като „доста добро досие в това пространство“ и обеща „да се държа отговорен, ако това хипотетично върху хипотетичното някога се случи“.

Сега обаче тази хипотеза се превърна в реалност – и амбициозният губернатор е призван да се съобрази с нея бързо. Назначаването в Сената ще бъде второто от Нюсъм, който беше призован да заеме мястото на Камала Харис, когато тя се изкачи до вицепрезидентския пост през 2021 г. Неговият избор тогава, държавният секретар на Калифорния Алекс Падила, дългогодишен политически съюзник, спечели пълен мандат в 2022 г., което го прави първият латиноамериканец от Калифорния, избран в Сената на САЩ.

На Нюсъм отне малко повече от месец след изборите през 2020 г., преди да избере Падила. Но по това време нямаше свободно място за попълване, като Харис официално подаде оставка от Сената два дни преди встъпването в длъжност през 2021 г.

Итън Коен от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР