News.bg получи сигнал, в който се твърди, че с незаконосъобразна

...
News.bg получи сигнал, в който се твърди, че с незаконосъобразна
Коментари Харесай

МК обяснява след притеснения на служители защо Правна дирекция има достъп до данните им

News.bg получи сигнал, в който се твърди, че с незаконосъобразна заповед (РД 09-600/26-07-2023 г.) на министъра на културата Кръстю Кръстев се дава непозволен достъп до информацията за служебните и трудовите досиета на всички чиновници в Министерството на културата (МК) на новоназначения шеф на дирекция " Правнонормативна активност и обществени предприятия " Иван Пейков Иванов. Твърди се, че той няма право на подобен достъп до персоналните данни на чиновниците и че вътрешните правила в МК не разрешават това. Цитирана е резолюция на основния секретар на Министерството на културата, съгласно която " Липсва докладна бележка с претекстове какво постанова този достъп, както и не е съгласуван с правилото " нужда да се знае ". Директорът на правна дирекция в никакъв случай не е имал достъп до тази система, а при потребност по съответен мотив му е била предоставяна нужната информация ".

В сигнала се показва още, че чиновниците в министерството имат намерение да алармират всеобщо Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД), защото не желаят хора без правно съображение да разполагат с персоналните им данни, както и да заведат каузи против министерството.

В тази връзка попитахме Министерството на културата за аргументите и правните учредения за издадената заповед, дали тя е обвързвана с планувани уволнения, имат ли чиновниците учредения да се тормозят, че достъпът на Иван Иванов до данните им може да докара до непозволени и неподходящи за тях последствия и дали в МК е информация за противоречие с разпореденото и за планове за сигнализиране на КЗЛД и за завеждане на правосъдни каузи.

От пресцентъра на институцията дават отговор, че на съображение Устройствения устав на Министерството на културата, в действие от 08.12.2017 година, признат с Постановление на Министерски съвет № 266 от 30.11.2017 година, обнародван Дъждовни води. бр.98 от 8 декември 2017 година, изм. и доп. Дъждовни води. бр. 80 от 11 октомври 2019 година, изм. и доп. Дъждовни води. бр.70 от 7 август 2020 година, изм. Дъждовни води. бр.41 от 18 май 2021 година, изм. и доп. Дъждовни води. бр.76 от 23 септември 2022 година, член 21а, т. 10 и т. 12, дирекция " Правнонормативна активност и обществени предприятия " в МК има следните функционални задания: реализира правно обслужване на министерството в региона на трудовоправните и служебните правни отношения и изготвя гражданските контракти и показва мнения по отношение на законосъобразността на актовете, които са свързани с пораждане, изменение и преустановяване на служебни и трудови правни отношения на чиновниците в министерството.

От Министерството на културата изясняват, че според цитирания нормативен акт шефът на дирекция " Правнонормативна активност и обществени предприятия " и юристите в същата дирекция имат освен право, само че и функционалните компетентности и отговорности да обработват персонални данни, да съгласуват трудови контракти, да правят обзор до каква степен са законосъобразни дейностите по назначение и преустановяване на трудовите и служебните правни отношения, както и по сформиране и преустановяване на гражданските контракти. От МК допълват, че в този смисъл не би било допустимо да се даде увещание на министъра на културата за правомерност на неговите актове, в случай че не се изследват фактическите условия и правното съображение за тяхното издаване.

От министерството означават още, че в персоналните досиета на чиновниците се съхраняват данни да вземем за пример за трудов и професионален стаж, отговаряне на условията за заеманата служба, както и по други критерии или нормативно избрани условия, които юристите в дирекция " Правнонормативна активност и обществени предприятия " би трябвало да съблюдават при координиране на заповеди и други документи във ведомството.

" Със същото съображение може да се зададе въпросът за какво шефът на дирекция " Административно обслужване и човешки запаси " в МК, както и чиновниците в тази дирекция, имат достъп до персоналните данни. До персоналните данни, упоменати в заповедта, имат достъп и всички съгласуващи лица. В този смисъл в Министерството на културата има ясно и стройно построена система на подготвеност, отговорност, отговорности и права за достъп, която да подсигури неспособност за нерегламентирана работа с персонални данни и да подсигурява на всички чиновници спокойствието, че техните права по Закона за отбрана на персоналните данни са обезпечени в най-висока степен ", се показва още. В отговора.

От МК декларират също, че всяко застрашено лице има право да сезира Комисията за отбрана на персоналните данни, което е персонален избор и не предстои на институционализиране от Министерството на културата.

От институцията не загатват дали се плануват уволнения и дали има възможност от други неподходящи за чиновниците последствия от Кръстю Кръстев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР