New York Times съобщи на 23 януари, позовавайки се на

...
New York Times съобщи на 23 януари, позовавайки се на
Коментари Харесай

Русия и НАТО в спор заради България и Румъния

New York Times заяви на 23 януари, базирайки се на източници в американската администрация, че президентът на Съединени американски щати Джоузеф Байдън обмисля разполагането на американски войски, бойни самолети и военни кораби в балтийските страни в Източна Европа.

Според изданието американската администрация обмисля изпращането на " няколко хиляди " американски бойци.

" Именно това разбъркване на войските и военното подсилване ще бъде повода за ескалация на напрежението в района. Вече е ясно кой има интерес от ескалация на обстановката и кой продължава да я дестабилизира - Съединени американски щати. За нас това е, несъмнено, тревожна обстановка “, сподели той пред публицистите.

Както акцентира той, Русия няма да остави тези дейности без отговор и ще предприеме съответни ограничения в отговор на възходящите закани.

Припомняме, че съдружниците от НАТО сложиха армията си в подготвеност през днешния ден и изпратиха спомагателни кораби и бойни самолети в базите си в Източна Европа.

Както удостовери представителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова, Москва не трансформира настояванията си, които към този момент е отправила към Запада.

„ Това е нашата позиция и тази позиция остава непроменена “, сподели тя, отговаряйки на въпроси на публицисти.

Както тя съобщи, Москва реши да разгласява плановете на съглашения, импортирани от Съединени американски щати и НАТО, защото, както тя уточни, в предишното Русия се е сблъсквала с „ измислени истории “, както и „ промени в позициите, както и други нюанси “.

Припомняме, че Москва изиска правно обвързващи гаранции от НАТО, че блокът ще спре разширението си на изток и ще се върне към границите от 1979 година

На въпрос какво значи това за България и Румъния, които се причислиха към НАТО след 1997 година, министерството сподели, че Русия желае цялото задгранично съоръжение и войски да се изтеглят от тези страни, добави Ройтерс.

" Става дума за евакуиране на непознати войски, техника и въоръжение, както и за други стъпки, ориентирани към възобновяване на обстановката от 1997 година в страни, които не са били членове на НАТО по това време. Това включва България и Румъния ", сподели Лавров.

НАТО отхвърли всички тези претенции и изпрати нови оръжия и войски в Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че вероятността украинската страна да стартира боен спор в Източна Украйна е по-висока от всеки път, съобщи Ройтерс.

Песков сподели, че Украйна е разположила огромен брой войски наоколо до границите на района, следен от проруските сили, което, както сподели той, демонстрира, че Киев се готви да ги нападна.

От друга страна, Украйна неведнъж отхвърля тези изказвания. Песков сподели, че информацията, която идва от Запад, е цялостна с " нервност " и " пропита с неистини ".

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР