Невротехнологичният стартъп Synchron увеличава производството на своя водещ мозъчно-компютърен интерфейс,

...
Невротехнологичният стартъп Synchron увеличава производството на своя водещ мозъчно-компютърен интерфейс,
Коментари Харесай

Конкурент на Neuralink затвърждава позициите си на пазара на мозъчни чипове

Невротехнологичният стартъп Synchron усилва производството на своя водещ мозъчно-компютърен интерфейс, с цел да се приготви за идния растеж на комерсиалното търсене. Компанията е все по-близо до стартирането на устройството си на пазара.

Synchron разгласи в четвъртък, че е придобил миноритарен дял в немския производител Acquandas, който има неповторимото познание по какъв начин да наслоява металите, съставляващи един от съставените елементи на импланта на компанията.

Като част от договорката Synchron ще получи извънреден достъп до технологията на Acquandas за утайване на медицински произведения, а основният изпълнителен шеф на немския разработчик Том Оксли и основният механически шеф Рики Банерджи ще се причислят към борда на производителя.

Основана през 2012 година, Synchron създава мозъчно-компютърен интерфейс (BCI), наименуван Synchron Switch. Подобното на стент устройство, той се вкарва през кръвоносните съдове на пациента и разрешава на хората с лимитирана физическа пъргавина да ръководят технологии като интелигентни домашни устройства и курсори на екрана с мисълта си.

По време на първичните изследвания Synchron Switch е вграден на шестима пациенти в Съединени американски щати и на четирима в Австралия. Компанията ще би трябвало да организира спомагателни изпитвания, които да потвърдят сигурността и ефикасността на нейното устройство, преди регулаторните органи на Агенцията по храните и медикаментите на Съединени американски щати (FDA) да дадат утвърждение за по-широка комерсиална реализация.

Оксли разяснява, че Synchron работи с Acquandas от години, само че формалното партньорство ще помогне на компанията да продължи да вкарва нововъведения в региона на имплантируемата невротехнология и да уголемява мащаба си, с цел да отговори на " доста огромна неудовлетворена потребност ". 

" Има милиони хора с парализа, които съгласно нас се нуждаят от тази технология, и ние се приготвяме да произвеждаме в огромни размери ", споделя Оксли в изявление за CNBC.

Тъй като компанията работи за увеличение на производството си, тя се надява също по този начин на повече интерес от страна на евентуалните пациенти. Synchron възнамерява да започва формален указател на пациентите в средата на февруари, който ще разреши на хората с увреждания на крайниците или двигателните функционалности да получават настояща информация за изпитванията и да споделят детайлности за своите потребности.

" Искахме да създадем механизъм, посредством който хората да могат да изразят интерес, и това ще ни помогне да определим клиничните обекти в Съединени американски щати, върху които да се съсредоточим първо ", споделя Оксли.

Въпреки че на Synchron му следва дълъг път, стартъпът към този момент е привлякла вниманието на авторитетни вложители и съперници. 

През 2022 година Synchron разгласи кръг на финансиране в размер на 75 млн. $, който включваше вложения от капиталовите фондове на съоснователя на Microsoft Бил Гейтс и на създателя на Amazon Джеф Безос.

Подобно на доста други компании за BCI, системата на директния съперник на Synchron - Neuralink на Илон Мъск, е проектирана да се вгради непосредствено в мозъчната тъкан на пациента посредством отворена мозъчна интервенция. Чрез слагането на BCI непосредствено в тъканта качеството на невронните сигнали би трябвало да е по-високо, само че естеството на процедурата я прави по-рискова. Мъск разгласи, че Neuralink е вградила своето устройство в човек за първи път в неделя и че пациентът " се възвръща добре ".

Synchron разчита на по-малко инвазивен метод за имплантиране на своя BCI, който се основава на съществуващи ендоваскуларни техники. Стентът на компанията, наименуван Stentrode, е екипиран с дребни датчици и след слагането му се доставя до огромната вена, която се намира в непосредствена непосредственост до моторната кора.

Тъй като BCI на Synchron не се вкарва непосредствено в мозъчната тъкан, качеството на мозъчните сигнали не е толкоз мощно, съгласно компанията. Но екипът има вяра, че минимално инвазивният темперамент на процедурата в последна сметка ще я направи по-достъпна.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР