Неврологът академик Лъчезар Трайков даде пет стъпки как да запазим

...
Неврологът академик Лъчезар Трайков даде пет стъпки как да запазим
Коментари Харесай

Да запазим мозъка си по-дълго: Могат ли разходките да ни предпазят от Алцхаймер?


Неврологът учен Лъчезар Трайков даде пет стъпки по какъв начин да запазим мозъка си по-дълго. Една от тях е общественият детайл, който може до някаква степен да компенсира по-ниския учебен ценз.

Трайков изясни, че по-образованият мозък е по-защитен и може по-дълго да остарява обикновено.

„ Има 5 направления, които се оказаха най-печеливши или най-стимулиращи мозъчната интензивност. Това са обществените общувания. Второто нещо е, че за мозъка има голямо значение физическата активност. Ако имаме най-малко 5 разходки по час в седмицата, е задоволително “, изясни неврологът.

Той добави, че при генетичен детайл, който може да ни сложи 10 пъти в по-голям риск от развиване на Алхаймер, има метод да процесът да се забави.

„ Ако вървим по час дневно за една година рискът на тези с 10 пъти по-големи опасности, става еднакъв на тези, които нямат генетичния фактор “, изясни акд. Трайков.

Много значима е и храната, а най-добре е да се придържаме към средиземноморската диета. Повече зеленчуци, риба, зехтин и артикули, които можем да намерим на нашата географска широчина.

Академик Трайков добави, че чаша-две бяло или алено вино са разрешени.

„ Судоку и кръстословици правят идеална работа за поддържане на умствената активност. Накрая петият фактор - прецизен надзор на рисковите фактори. Какво имам поради артериално налягане дислипидемия, холестерол, висок диабет, тютюнопушене, продължава много интензивно да се използват съсредоточени питиета. Аз постоянно се майтапя, че българинът обича да прави акупунктура в мозъчните структури с усет на гроздова ракийка. По-добре да използват алено вино, макар че от устата на доктор не трябва да излиза никакво сходно стимулиране “, сподели още неврологът.

Вижте още във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР