Неврохирургията в България изживя революционен скок последните 10-15 години по

...
Неврохирургията в България изживя революционен скок последните 10-15 години по
Коментари Харесай

Проф. Николай Габровски: Неврохирургията у нас направи революционен скок

Неврохирургията в България изживя революционен скок последните 10-15 години във връзка с оборудването, диагностичните способи и технологиите. Това съобщи ръководителят на Българското сдружение по неврохирургия и заместник-директор на УМБАЛСМ "Пирогов " проф. Николай Габровски пред БНР.

"Вече има значително клиники в България, които са оборудвани на доста положително, даже на високо, модерно европейско равнище. Неврохирурзите като цяло, въпреки постоянно да са били доста добре готови, огромна част от тях са минали курсове на образование, които са отвън страната. Немалка част от тях да са работили отвън страната ", уточни проф. Габровски.

Българските неврохирурзи могат да се равняват с сътрудниците си от други европейски страни, счита Габровски. "Вече се оформиха интердисциплинарни екипи с неврорентгенелози, с невролози, с които работим и с което се надявам, че даваме доста по-добро качество на здравната услуга и лекуваме доста по-добре, в сравнение с въобще сме си представяли, че ще можем, преди 15 години. Същото се отнася примерно за гръбначната хирургия, където навлязоха доста нови системи, с които можем да лекуваме гръбначните болести. Радиохирургията, което е тип облъчване, което тук-там обаче се реализира най-вече от неврохирурзи и най-вече за неврохирургични болести, също беше една фантазия - нямаше нито апаратурата, нито експертите, които да реализират този тип лекуване преди петнайсетина години, към този момент такава инсталация има ", разяснява проф. Николай Габровски.

Достигнати са доста високи равнища на качеството на предлаганата неврохирургична помощ, означи експертът. "Профилактика на огромна част от болесттите, за жалост, не може да се направи. Не може да се направи профилактика на туморните болести на мозъка, не може да се направи профилактика на огромна част от гръбначните болести, не може да се направи профилактика на травматизма. За някои от съдовите болести на някои места по света е юридически опит да се прави мониторинг, който е един тип профилактика, т.е. предварителна диагноза без недоволства, обаче на никое място този метод не е потвърдил своята успеваемост ", разяснява Николай Габровски.

Във всеки от огромните градове има добре работещо неврохирургично звено, в което сътрудниците са чудесно готови и в множеството случаи добре обезпечени софтуерно, добави той. Голяма част от лекуването и медицинските произведения в неврохирургията към този момент се поемат от Здравната каса.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР