Неволята учи - щом ЕС не помага достатъчно, Австрия и

...
Неволята учи - щом ЕС не помага достатъчно, Австрия и
Коментари Харесай

Ваксинацията срещу коронавирус: Вместо единство, разединение в ЕС

" Неволята учи " - щом Европейски Съюз не оказва помощ задоволително, Австрия и Дания ще сътрудничат с Израел за обезпечаването на ваксини. А се обмисля и удължение на интервала сред двете дози - с цел да имат повече хора най-малко еднократна отбрана.
С напредването на ваксионационната акция Европейският съюз става обект на все по-сериозна рецензия, защото темповете на имунизация в Общността изостават съществено спрямо страни като Израел и Англия. Европейската комисия си сложи за цел до лятото да ваксинира 70 % от популацията на страните членки. Някои от страните в Европейски Съюз обаче към този момент са подготвени да търсят партньорства и другаде.
Австрия, Дания и Израел ще работят дружно
Австрийският канцлер Себастиан Курц разгласи, че страната му ще си партнира с Дания и Израел за създаването и производството на ваксини, които да са ефикасни и против новите разновидности на вируса. Той ще отпътува за Израел още тази седмица, където се чака дружно с датската му колежка Мете Фредериксен да договорят съдействието с тамошните управляващи.
Курц дефинира като " кардинално вярно " решението Европейският съюз да обезпечи общи доставки на ваксини за всички жители на Общността, само че разкритикува Европейската организация по медикаментите за " прекомерно бавното " одобрение на препаратите и регистрира, че се е стигнало до забавяния в доставките на фармацевтичните компании. Австрийският канцлер изясни, че съгласно здравни специалисти и в идващите няколко години на към две трети от популацията годишно ще би трябвало да бъдат поставяни ваксини против Ковид-19. Целта на новата самодейността е те да бъдат обезпечени в точния момент.
Говорител на Европейската комисия се постара да омаловажи самодейността на Австрия и Дания: " Мисля, че постоянно е имало мощна поддръжка за тактиката за имунизация, която се основава на съдействие и съгласуваност сред страните членки ". Комисията към този момент се ангажира с ускорение на процедурата по създаване на ваксини против новите разновидности на ковид. За задачата ще бъдат изменени и процедурите по утвърждение на Европейската организация по медикаментите.
AstraZeneca и за хората над 65 години

Заради дефицита от ваксини нарастват и апелите за смяна на имунизационната акция в някои страни. В понеделник здравният министър на Франция Оливие Веран разгласи, че препаратът на AstraZeneca ще бъде поставян и на жители сред 65 и 75 години. И в Германия специалистите упорстват Постоянната комисия по имунизациите към института " Роберт Кох " да промени рекомендацията си за потреблението на имунизацията на AstraZeneca. Докато във Англия тя се радва на изключителна известност, в Германия се сблъсква със сериозен имиджов проблем. До края на тази седмица във Федералната република могат да останат милиони неизползвани дози от препарата, главно тъй като медицинският личен състав избра имунизациите на BioNTech/Pfizer и Moderna.
Все по-често се чуват и рекомендации Германия да форсира имунизационната си акция. За задачата специалисти като професор Дирк Брокман от Хумболтовия университет в Берлин поучават интервалът сред слагането на двете дози от имунизацията да бъде продължен, с цел да могат повече хора да получат първата имунизация. Професор Брокман счита, че по този начин могат да бъдат избавени " до 10 или 15 хиляди живота ". Изследвания от Шотландия, Израел и Съединените щати демонстрират, че слагането и единствено на една доза от имунизациите обезпечава сериозна отбрана. " Според данните, тя обезпечава цялостна отбрана против гибел от Ковид-19 в рисковите групи. Това е голяма победа ", акцентира Брокман.
Ще бъде ли продължен времевият прозорец?
За да се промени тактиката, Постоянната комисия по имунизациите в Германия би трябвало да промени своята рекомендация, която досега се базира на напътствията от одобрилата препарата Европейска организация по медикаментите. Според тях интервалът сред първата и втората имунизация с препарата на BioNTech/Pfizer не би трябвало да е повече от три до четири седмици. Здравните управляващи във Франция не се съобразиха с тази рекомендация и дефинираха период от 42 дни. А във Англия интервалът е цели 90. Резултатът на Острова е, че доста повече хора могат да се имунизират макар дефицита. Във Англия върхът по брой ваксини за едно денонощие тази седмица беше 450 000, в Германия - едвам 170 000. Една трета от британците към този момент са получили първата доза от имунизацията против Ковид-19.
Германската комисия по имунизациите все още обмисля въвеждането на 60- или даже 90-дневен прозорец до втората иРНК имунизация. Вероятно той ще бъде признат още през март, дружно с рекомендацията за имунизацията на JohnsonJohnson, която скоро се чака да получи утвърждение в Европейски Съюз. Тогава ще може да бъде модифицирана и рекомендацията за векторната ваксина на AstraZeneca.
Източник: Deutsche Welle
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР