Невинна гражданка стана жертва на развален телефон между българските и

...
Невинна гражданка стана жертва на развален телефон между българските и
Коментари Харесай

НАП блокира парите и колата на невинен човек "погрешка"

Невинна гражданка стана жертва на " негоден телефон " сред българските и немските данъчни управляващи. В резултат на комплициране на имена, ЕГН-та и адреси Национална агенция за приходите блокира с месеци банковите сметки и колата на Г. Иванова поради неплатени отговорности в изключително огромни размери в Германия. В последна сметка се оказва, че жертвата няма нищо общо с търсената от немската страна длъжница. Набедената жена подава тъжби в съда и в Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД). Комисията към този момент излезе с решение, че Национална агенция за приходите е злоупотребила с персоналните данни на Иванова и би трябвало да заплати 55 000 лв. санкция. От Национална агенция за приходите настояват, че единствено са си правили работата, и оспорват наказването.

В един елементарен ден Г. Иванова получава инфарктно позвъняване - обществен реализатор от Национална агенция за приходите й оповестява, че дължи 169 315 лв. налози в Германия и това постанова да бъдат запорирани парите й в банка и автомобилът й. Иванова твърди бирника, че не е обитавала в Германия и няма по какъв начин да е натрупала отговорности там. Следват мъчителни месеци на преписка сред София и Берлин в опит да се откри коя е българската гражданка с неплатени налози. В това време активите на Иванова си остават блокирани.

Удивителният случай е разказан в ноемврийския бюлетин на Комисията за отбрана на персоналните данни. В работата си по казуса КЗЛД открива, че през януари 2018 година Национална агенция за приходите е получила искане за помощ от Германия за събиране на близо 170 хиляди лв. от българска гражданка - директорски шеф на фирмата Dogus Food, записана в Дортмунд. Във формуляра са посочени две имена, дата на раждане и адрес на длъжницата. След проверка в базата данни ЕСГРАОН служителите от Национална агенция за приходите решили, че са разкрили търсената дама - единствено поради съвпадане на персоналното и фамилното име. И я подали в звеното за събиране на вземания, а частният обществен реализатор разпратил писма до всички банки в България да блокират сметките на дамата, в случай че тя е техен клиент.

Последвали обезверени опити на Иванова да убеди приходната организация, че са объркали индивида. Междувременно Национална агенция за приходите прави инспекции, " засечки " и запитвания до други институции. Всичко това лишава месеци. Накрая от Министерство на вътрешните работи изпращат на Национална агенция за приходите копие от персоналната карта на търсената бизнес дама от Дортмунд. Така излиза наяве, че търсената за данъчни отговорности жена евентуално е измамница, която е показала подправен документ за идентичност, и че жертвата с блокираните сметки няма нищо общо с този престъпен случай. Едва тогава Национална агенция за приходите подвига запорите.  

 

ТУШ

От Национална агенция за приходите коментираха пред в. " Сега ", че не се усещат отговорни за патилата на Иванова и че просто са изпълнявали служебните си отговорности, включително и за данъчна взаимопомощ с други страни от Европейски Съюз. В тази връзка организацията е оспорила в Административния съд наказването, наложено й от Комисията за персоналните данни. Делото още не е планувано, заяви представителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров.  В своя отбрана данъчните показват, че " единствено " са запорирали банковите активи на Иванова, само че не са теглили пари. " Действията на способените органи на НАП по случая са осъществени изцяло законосъобразно, в осъществяване на законоустановените функционалности, в сходство с настоящата нормативна уредба и одобрените вътрешни правила ", гласи формалната позиция на приходната организация.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР