Невинаги пълнолетните лица са дееспособни и невинаги същите могат да

...
Невинаги пълнолетните лица са дееспособни и невинаги същите могат да
Коментари Харесай

Поставяне под запрещение: Кога се налага и какво трябва да знаем за процедурата

Невинаги пълнолетните лица са дееспособни и не всеки път същите могат да управляват постъпките си зряло и пълноценно. Ограничаването или отнемането на правоспособност на обещано лице може да се постанови посредством слагането им под забраняване, изяснява " Lawsbg ".

У нас се разграничават три степени в развиването на дееспособността, според от възрастта на лицето:
до 14-годишна възраст е интервалът на малолетие, когато лицата са изцяло недееспособни;от 14 до 18-годишна възраст е интервалът на непълнолетие, когато лицата са лимитирано дееспособни;над 18-годишна възраст - пълноправие, когато лицата са изцяло дееспособни.
Тази мярка се постанова от способен съд. Тя лишава лицето от пълноценно присъединяване в обществения живот и го слага според от волята на различен. Под забраняване могат да бъдат сложени малолетни и пълнолетни лица, които дават отговор на две условия:
да е налице болестно положение – то би трябвало да визира интелекта, душeвността и волята;страдащият от болестно положение да не схваща смисъла на постъпките си – лицето има понижена опция да се грижи за своя метод на живот.
Правната уредбна се съдържа в член 5 на Закона за лицата и фамилията:

Непълнолетните и пълнолетните, които заради малоумие или душевна болест не могат да се грижат за своите работи, се слагат под цялостно забраняване и стават недееспособни.

Пълнолетните с такива премеждия, чието положение не е по този начин тежко, с цел да бъдат сложени под цялостно забраняване, се слагат под лимитирано забраняване.

До забраняване се прибягва, когато тези положения не са краткотрайни и няма изгледи да преминат. Например, използването на опиати, контузии, халюцинации не са причина за слагането на едно лице под забраняване. Пълнолетните лица могат да бъдат поставяни под цялостно или под лимитирано забраняване. Непълнолетните могат да бъдат поставяни единствено под цялостно забраняване.
съпруг;близък роднина;заинтересовано лице – заемодател, прокурор.
Участието на прокурора в тези производства е наложително, без значение кой е предявил желае. Той може да апелира решението на първоинстанционния съд. Лицето, за което се желае слагане под забраняване, би трябвало да бъде разпитано от съда. При потребност съдът може да назначи краткотраен настойник, който да се грижи за персоналните му потребности. По този тип каузи може да се назначи и експерт, чието умозаключение обвързва съда с изводите си. Съдът дефинира типа на ограничението въз основа на събраните доказателства.

Съпругът или родителите са по право настойници или попечители на поставеното под забраняване лице. Ако последното е настанено в лечебно заведение, шефът е аставник или настойник. При съображение за смяна на типа на запрещението или за прекратяването му, съдът може да бъде сезиран от тези лица. Искане за анулация на забраняване може да бъде подадено и от запретнатото лице.

Настойникът и попечителят са длъжни да се грижат за запретения, да ръководят имуществото му, да го съставляват пред трети лица. За изтегляне на суми подават молба до районния съд за позволение.

Изисква се лицето, чието слагане под забраняване се желае, да бъде разпитано персонално от съда, а когато положението му не разрешава да отиде в съда, тогава правосъдният състав би трябвало да отиде при него.

Съдът преценя дали се постанова назначение на експерт. Медицинското умозаключение на специалиста не обвързва съда с изводите си, само че в случай че той го отхвърли, следва да изложи претекстове за това, като уточни минусите му.

Съдът взема решение какъв тип да бъде запрещението (дали да е цялостно или да е ограничено), като не е привързан с настояването в молбата. При цялостно забраняване лицето се приравнява на режима на малолетните. При лимитираното забраняване се приравнява надлежно на режима на малолетните. Настойничество се учредява върху изцяло запретените, а настойничество - върху лимитирано запретените лица.

По право брачният партньор е аставник или настойник на запретеното лице, а при липса на подобен - родителите. Ако лицето е настанено в публично заведение - това е шефът на заведението. В останалите случаи, след влизането в действие на решението за слагане под забраняване, съдът оповестява за това на органа по настойничеството и попечителството при съответната община.

Молба за основаване на наставничество, респ. настойничество, може да направи всяко заинтересувано лице. Органът по настойничеството и попечителството е кметът на обитаемото място или назначено от него длъжностно лице. Той сформира наставнически съвет, респ. назначава настойник и заместител - настойник от роднините и околните на лицето, над което се учредява настойничество, пишеВ. Йосифова, юридически помощник от " Програма правна помощ ".

Искането за анулация на решението за слагане под забраняване или смяна на типа забраняване може да бъде направено от същите лица, които могат да желаят слагането под забраняване, както и от органа по настойничеството, настойника или самото запретено лице. Редът за анулация на решението е същият, като настояването може да бъде или за подмяна на цялостното с лимитирано забраняване, или въобще за анулация на запрещението.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР