Невиждани пожари съсипват горите в Амазония; а бразилският президент Жаир

...
Невиждани пожари съсипват горите в Амазония; а бразилският президент Жаир
Коментари Харесай

Пожарите в Амазония: може ли джунглата да стане савана

Невиждани пожари унищожават горите в Амазония; а бразилският президент Жаир Болсонаро упрекна без доказателства неправителствените организации, въпреки че тъкмо той понижи средствата за битка с пожарите.

Международната общественост стартира да разисква наказателни търговски ограничения по отношение на Бразилия. Болсонаро влезе и в неприсъствен спор с френския президент Еманюел Макрон по тематиката.

Защо целият свят се вълнува от пожари в една съответна страна, изяснява организация " Ройтерс ".

Най-важното

Амазонската джунгла е най-голямата тропическа гора на света и 60% от нея се намира в Бразилия. Гъстата растителност всмуква огромни количества въглероден двуокис, който се счита за главният фактор зад климатичните промени. Амазония е жизненоважна за битката с световното стопляне.

Тя е извънредно значима и за биологичното многообразие, защото приютява неповторими типове растения и животни.

Колко зле е ситуацията

Тази година са регистрирани 78 383 пожара – близо половината от тях единствено през този месец. Броят им е скочил с 85% за година, демонстрират данните на бразилската галактическа организация INPE.

В осем от деветте щата, в които се простира гората, има нараствания. Местните поданици споделят, че пожари има всяка година, само че в никакъв случай не са виждали нещо сходно, и че облаци пушек висят над домовете им.

Какво ще стане с климата

Учените се боят, че в случай че заличаването на тропическите гори продължи, една сериозна точка ще бъде премината. След нея гората ще измре и ще се трансформира в савана. Преди се смяташе, че въпросната сериозна точка е заличаването на 40% от Амазония; в този момент процентът се пресмята на 20-25%.

Бразилският академик Карлос Нобре пресмята, че 15-17% към този момент са изчезнали.

Ако прагът бъде преминат, гората ще почине в идните 30 до 50 години. За същото време в атмосферата ще бъдат освободени към 200 милиарда тона въглероден двуокис, което пък ще попречи нарастването на температурите в международен мащаб да бъде арестувано под 1.5-2 градуса по Целзий. А това е границата, която ще избави света от най-унищожителните последствия от климатичните промени.

Фотогалерия: Пожарите в сърцето на Амазония >

Каква е повода

Пожари постоянно биват палени, с цел да прочистят територия. След като мине сечта, спекуланти постоянно подпалват останалата растителност, с цел да могат да продадат земята. По време на сухия сезон огънят елементарно може да излезе отвън надзор.

Според природозащитниците апелите на Болсонаро за повече развиване на земите в Амазония оставят подпалвачите с възприятие на безотговорност.

Обезлесяването е скочило 67% спрямо предходната година, като единствено през юли се е покачило тройно в съпоставяне със същия месец през 2018 година

Какво прави държавното управление

Първоначално Болсонаро твърдеше, че пожарите са нещо нормално; след това упрекна неправителствени организации, че ги палят, с цел да навредят на кабинета. Доказателства нямаше и по-късно той се отхвърли от думите си.

След това съобщи, че страната няма нужните запаси, с цел да се бори с огъня в толкоз необятен регион; сподели и че няма да одобри непознати пари, тъй като това щяло да подкопае суверенитета на Бразилия.

Сега армията оказва помощ на пожарникарите, само че не е известно какъв брой бойци са пратени и какъв брой ефикасна ще бъде намесата им.

Фотогалерия: Бразилия се бори обезверено с обезлесяването на Амазония >

Какво споделя светът

Президентът на Франция Еманюел Макрон назова пожарите " интернационална рецесия " и " екоцид ". Кабинетът му съобщи, че ще се опълчи на бъдещото комерсиално съглашение сред Европейски Съюз и южноамериканския блок МЕРКОСУР, в който взе участие и Бразилия.

Англия и Германия показаха паника за Амазония, само че и не намират предлагането на Макрон за уместно.

Американският президент Доналд Тръмп е предложил помощ на Болсонаро по време на телефонен диалог, само че бразилски представители настояват, че не получават подпомагане от американците.

Бразилци стачкуват в десетина градове, демонстрации е имало и пред бразилските посолства в Париж и Лондон.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР