Невиждана по големината си зала се крие в основите на

...
Невиждана по големината си зала се крие в основите на
Коментари Харесай

Зала от 400 квадрата се крие под Малтепе

Невиждана по размера си зала се крие в основите на могилата Малтепе до Маноле, научи " Марица ". Тя е с размери 20 на 20 метра. Това прави повърхност от 400 квадратни метра. Височината на подземното помещение е 8 метра. В помещение с подобен размер може да се вмъкне Малката базилика. Какво се крие в залата и какво тъкмо е предназначението, към момента не се знае.

Тя е открита със сондиране и проучване на земята с радиовълни, оповестиха от Регионалния археологически музей. Това трансформира гробницата под Малтепе една от огромните международни находки.

Първоначално се смяташе, че става въпрос за гробница, върху която има каменен стълб с Г-образен фундамент за скулптура. Последните разкопки, преди да бъде консервиран обектът, са посочили напълно друга конструкция - в центъра стърчи солидна кула от компактен камък, която приказва за доста по-голяма конструкция. Скритата зала е покрай кота нула и занапред ще се копае до нея. Следващата година ще бъдат отнети още 5 метра от земната маса над залата. Иманяри са прокопали 20-метров вертикален тунел, улучили са камъните на кулата и се се отказали да копаят.

Възможно е там да е заровен римски император - към този момент везните клонят към войнишкият император Марк Аврелий Проб. Той е погубен от бойците си в град Сирмиум /сръбската Сремска Митровица/, тъй като ги предиздвикал да пресушат едно тресавище. Уважението към него било толкоз огромно, че бунтовните войскари му създали огромна гробница. Възможно е тялото на императора да е пренесено от Сремска Митровица и да е заровено до Пловдив, настояват археолозите.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР