Невероятно, но това е реално място на нашата планета. Данксия

...
Невероятно, но това е реално място на нашата планета. Данксия
Коментари Харесай

Планини като дъгата: това място наистина съществува

Невероятно, само че това е действително място на нашата планета. Данксия е геоложки феномен в Китай, чието име се е трансформирало в нарицателно за изключителните пейзажи, а от 2010 година е част листата на ЮНЕСКО. Преводът на името значи „ Розов облак”.

Геоложкият феномен обгръща шест провинции в Китай. Най-живописното място, където се следи обаче, безспорно е Националният геоложки парк Чжанье, който се намира в провинция Гансу.

Пластовете в началото са били хоризонтални, един върху различен, като пластове на торта, образувани от пясъчник и други минерали в продължение на над 24 милиона години.

Невероятните нюанси на цветовете на планините са провокирани от въздействието на водата и кислорода, които взаимодействат с желязото и други детайли в седимента, дружно с дребни количества други минерали, доставени от подпочвените води, просмукващи се през депозитите.

В продължение на милиони години, пластовете са били заровени и са се втвърдили в канара. Техният надолнище е породен от същите тектонични сили, виновни за образуването на Хималаите - когато индийската плоча се е забила в евразийската плоча преди към 40-50 млн. години. Притисната земята се е нагънала в планините.
След като пластовете са се издигнали, силите на ерозията са издълбали необикновените форми в скалистите контури - гладки, от време на време стръмни, достигащи височина от няколко стотин метра. А вятърът, дъждът и времето са основали сходни на кули скали, върхове и дерета в многообразие от цветове, шарки и размери.

През 2009 година локалното издание на " Нешънъл джиографик " класира Планините на Дъгата измежду 6-те най-смайващи естествени чудеса на Китай.

Любопитно е, че Данксия си има двойник - планината Vinicunca в Перу наподобява изцяло като своя китайски братовчед.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР