Невероятно, но факт. Най-известният ветеран от десанта в Нормандия се

...
Невероятно, но факт. Най-известният ветеран от десанта в Нормандия се
Коментари Харесай

96-годишен дядка спретна грандиозна измама, в която хиляди души вярваха години наред

Невероятно, само че факт. Най-известният деец от десанта в Нормандия се оказа елементарен лъжец. 96-годишният Джордж Клайн, който се трансформира в лице на честванията от събитието, което постави началото на освобождението на Франция от Третия Райх, си измислил цялата история към себе си. Историци, измежду които най-много американци, откриха, че той в никакъв случай не е бил част от Втори рейнжърски батальон, който взе участие в интервенция " Овърлорд " и в продължение на три дни води жестоки сражения с немските батареи. По това време Клайн е бил в Северна Ирландия като част от артилерийска дивизия. В продължение на 20 години обаче той е разказвал с най-малки детайлности истории от борбите по плажовете на Нормандия. Това се случи и тази година по време на празнуваният. " Аз не съм воин, такива бяха тези, които починаха тук ", разгласи той преди да раздаде стотици подписи.

Клайн в действителност е направил опит да стане рейнджър, само че се контузил в глезена и бил върнат при оръдията през 1943 година. Като артилерист той взе участие в борбата за Мозел, където печели няколко медала Френски кръст, Бронзова звезда и Пурпурно сърце. През 2015 година е почетен от Франция с Почетен легион.

Сайтът D-day разкри тъжната истина, макар че съгласно него Клайн няма право да се срами от историята на военната си работа. До в този момент той твърдеше, че името му липсва при тези, които са атакували немските позиции, тъй като бил ранен от нацист с щик и бил откаран за лекуване в Англия. Но се оказа, че просто е бил част от напълно различен жанр войски.

Електронното издание напомня, че Джордж не е единственият, който е предложил подобен номер, само че пък го е изпълнявал най-дълго време. Последното му пътешестване до Нормандия бе платено от Франция и коства 4000 евро, прецизира Стандарт.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР