Невероятно, но факт: комарите са оказали по-голямо влияние на човешката

...
Невероятно, но факт: комарите са оказали по-голямо влияние на човешката
Коментари Харесай

Този убиец е унищожил 52 милиарда души!

Невероятно, само че факт: комарите са оказали по-голямо въздействие на човешката история в сравнение с най-великите пълководци и стотиците войни. Те са спрели армията на Чингис хан и той не е стигнал до Южна Европа. Пак комарите са спрели кръстоносците и те не са съумели да завладеят Светите земи.
Това малко и нападателно насекомо е способствало за възникването на Англия. Всичко това и още доста други невероятни истории е описал в книгата си „ Комарът: човешката история и най-смъртоносния див звяр “ историкът Тимоти Вейнград. Тя е преведена на доста езици и към този момент е бестселър, тъй като съдържа неповторими нови данни за комарите, написа израелското издание Haaretz в последния си брой.

През 1698 година от Шотландия отплували шест кораба с 1200 души, тръгнали да се заселят в региона на Дарен в Панама. Идеята била да основат там колония, която по-късно да прерасне в селища и огромен търговски център. Затова заселниците носели със себе си 25 000 кожени обувки, принадлежности за строителни работи, вълнени одеяла, даже печатна машина и стотици библии.

Съдбата на тази експедиция обаче се оказала трагична. Колонизаторите почнали всеобщо да боледуват от тресчица, не можели да се лекуват и умирали по 10-15 души дневно. В открити дневници се разказва ужасното състояние, като три думи – комари, тресчица и гибел – били на всяка страница.

На шестия месец половината шотландци били мъртви. Останалите се натоварили на корабите и тръгнали назад. По пътя измрели още доста от тях и били хвърлени в морето. Тези, които съумели да се доберат до родината, били изнемощели и скоро също се дали прошка с живота. Така приключил опитът на Шотландия да основе своя колония…

В книгата на Вейнгард са разказани десетки сходни истории. Авторът твърди, че когато големият метеорит пада на земята, динозаврите към този момент са били измрели от болест, която се предавала от комарите.

Маларията е унищожила напълно Африка в древността. Местните хора болни от дисторция на кръвните кафези, което предизвиквало смъртоносна анемия.

Стотици хиляди поданици на античния Рим и антична Гърция са умрели от малария. Много от войните, които се водели по това време са губени поради комарите, които покосявали цели армии.

Древен Китай също станал жертва на комарите, които в 94 година преди Христа завладяли низините към реката Янцзъ.

Понтинските блата край Рим били наречени " Долината на смъртоносните сенки " поради рояците комари.

Германски мисионер, оказал се в южната част на Съединени американски щати преди повече от 200 година написал: „ Пролетта е парадайс, лятото – пъкъл, а есента – санитарен пункт “.

Римските легиони, които се пробвали да завладяват Англия били спрени от вариация на маларията – половината воини и офицери – към 40 000, - умрели по пътя и в лагерите.

Съвременните учени са пресметнали, че по време на войните доста повече воини са умрели от ухапвания на комарите, в сравнение с в пердах.

Военните стратези – от Саладин до хитлеристите, - са се опитвали да употребяват комарите като оръжие. Наполеон заповядал да изкопаят траншеи. Когато в тях се оказвали англичаните, били заливани с вода и това докарвало зараза от малария.

Оливър Кромуел, великият модернизатор, умира също от малария, тъй като отказал да пие хинин – единственото лекарство по това време против заболяването.

Когато Колумб разкрил Новия свят, бил посрещнат от комари, само че те не били толкоз доста и рискови, с помощта на положителното земеделие, което се практикувало там. Затова пък бойците му „ дарили “ новите земи със сифилис…

По модерни калкулации в новооткритите земи на Северна и Южна Америка от заболявания, портативни от комари, са умряли към 95 млн души при общо население малко над 100 милиона.

Общата сметка на убитите от комарите хора е умопомрачителна - 52 милиарда души. Това е съвсем половината от популацията на Земята, откогато има данни за живот на нея.

Комарите и през днешния ден са най-свирепите убийци. Техни жертви всяка година стават 800 000 души.

През миналото лято комарите в България са били изключително дейни. За страдание не всеки път се подхващат съответни ограничения за заличаване на техните поселения. Не мислете обаче, че през есента сме се отървали от тях. Те към момента са дейни в някои области, за което благоприятства и топлото време. Ще се изненадате, не тези гадове не умират по време на студенета зима. Противно на общоприетото разбиране, тези инсекти презимуват в хибернация в предпазени места, като кухи дървени трупи, под кората на дърветата и другаде. Когато метероологичните условия се подобрят, женските комари се разсънват и стартират да търсят източник на кръв, с цел да могат да стартират да се възпроизвеждат.

В света има над 3500 типа комари от 50 рода. В България са публикувани 47 типа от 10 рода, като главните са три: жанр Culex, жанр Anopheles и жанр Aedes.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР