Невероятно на факт – даже смятаните за “най-здравословни” храни могат

...
Невероятно на факт – даже смятаните за “най-здравословни” храни могат
Коментари Харесай

Сметанката в кафето е изключително вредна

Невероятно на факт – дори считаните за “най-здравословни” храни могат да се окажат извънредно рискови. Какви неподозирани токсини се крият в артикули, за които си мислим, че са изцяло безвредни? Списанието за диети и фитнес Eat This, Not That! сформира лист на най-вредните всеобщи храни, от които ние подбрахме 7 изненади за вас:

Плодови кисели млека
Опасност: захар, карагенан
Повечето такива млека съдържат минимално количество натурални плодове. Вместо тях производителите го докарват на усет с концентрати и захар. За сгъстител употребяват карагенан – гелообразуваща хранителна добавка (Е-407), която се получава от преработката на червени морски водорасли. Тя може да провокира раздразнения и алергии при чувствителни хора.
Заместител: Натурално, неподсладено кисело мляко. Късчета пресни плодове може да си добави всеки от нас.

Бутилирана вода
Опасност: бисфенол А (дифенилолпропан, ДФП)
Този химикал се съдържа в поликарбоновата пластмаса, от която се вършат бутилките за вода. Канцерогенен е и води до нарушавания в хормоналния баланс. Съдържа се и в кутиите за предпазване на храна. Търсете върху опаковката признака за преработване под формата на триъгълник. В него е вграден дигитален код за преправка от 1 до 7. Избягвайте бутилки с код към 7, тъй като те най-вероятно съдържат бисфенол А. При нагряване отровният бисфенол се отделя от пластмасата, по тази причина не се предлага топленето на храна с пластмасов резервоар в микровълнова печка.
Заместител: Минерална вода в стъклени шишета, елементарна вода в железна манерка.

Овесени ядки в пакет
Опасност: карамелен оцветител
Много от зърнените храни в пакети за бързо подготвяне имат оцветяваща добавка, която съдържа съединението 4-метилимидазол. То се счита за евентуален канцероген. При проучвания то е провокирало отравяне или поява на тумори при разнообразни животни – от мишки до наедрял рогат добитък. Резултатите не са дефинитивни, само че са мотив за паника и нерешителност. В щата Калифорния да вземем за пример бе неразрешен карамеленият оцветител в Кока и Пепси Кола за вътрешния пазар.
Заместител: Натурални зърнени артикули без добавки. Прекалената приложимост на овесени ядки не се предлага и по друга причина – те съдържат фитинова киселина, която “отмиват” от организма калция и ред потребни минерали.

Кафяв ориз
Опасност: арсен
Каква изненада! Кафявият ориз, който е със съхранена естествена обвивка на зърното, се счита за доста по здравословен от обработения бял ориз. В кафявия има хранителни нишки, растителни белтъчини и доста потребни минерали и витамини.
Но! През 2016 година Американското ръководство за хигиеничен надзор на качеството на питателните артикули засече тревожни равнища на арсен в кафявия ориз. Арсенът е прочут канцероген, който при продължителна приложимост води да рак на кожата, белите дробове и пикочния мехур
Заместител: Обикновен бял ориз

Замразени рибни артикули
Опасност: Натриев трифосфат
Някои производители накисват авансово рибните артикули в този хранителен стабилизатор (E451), с цел да се отделя по-малко вода при размразяването. Повишеното наличие на натрий обезмисля напълно всяка една рибна диета. А за хора със сърдечни и чернодробни болести тази добавка може да е и смъртоносна.

Заместител: Риба със изсъхнало или “шоково” заледяване, което би трябвало да е указана върху етикета. Или прясна риба, несъмнено.

Плодови сокове
Опасност: високо наличие на фруктоза и неявяване на хранителни фибри
Едокринологът и експерт по затлъстяването от Калифорнийския университет д.р Робърт Ластиг твърди: “Когато ядете плодове, вие усвоявате тяхната естествена захар и растителните им фибри. Това са балансиращи субстанции, които контролират равнището на захарта в кръвта. Плодовите фибри са противоотрова – те предотвратяват предозирането на плодовата захар (фруктозата) в организма”.
В соковете няма фибри, които нормално се съдържат в меката част и кората на плода. По този метод фруктозата навлиза в кръвообращението в чист тип, което е извънредно нездравословно.
Заместител: Обикновена филтрирана вода, комбинирана със свежи плодове.

Сметанка в кафето
Опасност: трансмазнини, захар, оцветители
Най-често в капсулките със “сметана” няма никаква сметана. Има заместители на млечните мазнини соево или друго растително масло. В процеса на производството те са отчасти хидрогенирани, т.е. изкуствено втвърдени (да, тъкмо като маргарина). По този метод те стават източник на нездравословни транс мастни киселини. Изследванията сочат, че те водят до загуба наизуст преди 45-годишна възраст и покачват риска от сърдечни болести.
Заместител: Обикновено прясно мляко
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР