Невероятните 5 млрд. лв. отчита като приходи за първите 9

...
Невероятните 5 млрд. лв. отчита като приходи за първите 9
Коментари Харесай

Приходите на АЕЦ "Козлодуй" преминаха рекордните 5 млрд. лева

Невероятните 5 милиарда лева регистрира като доходи за първите 9 месеца на годината АЕЦ " Козлодуй ". Това е безспорен връх за централата и явен сигнал, че 2022 година ще бъде умопомрачителна във връзка с числата в докладите на енергийните сдружения.

За съпоставяне през същия интервал на предходната година, която също беше рекордна, бяха регистрирани 1.58 милиарда лева доходи.

Брутната облага от производството на АЕЦ " Козлодуй ", без изключителните заплащания към бюджета и тези към Фонд " Съд на Европейския съюз ", действително е 4.5 милиарда лева - най-голямата в българската история. Това автоматизирано праща АЕЦ-а и измежду най-печелившите сдружения в цяла Югоизточна Европа. По данните за цялата 2021 година няма друго сдружение в района с такава облага. Огромна част от облагата на централата обаче се взима от страната и се употребява за изплащането на обезщетенията на бизнеса. За интервал са взети към 3 милиарда лева през Фонда сигурност на енергийната система (ФСЕС), заплащания към бюджета, заеми и дивиденти. Така счетоводно " Козлодуй " регистрира единствено 1.3 милиарда лева
Реклама
Причината за всички тези великански цифри, несъмнено, са доста високите цени на електрическа енергия в Европа и увеличените продажби. България е изнесла близо 10 тераватчаса електрическа енергия (24% от цялото производство) от началото на годината и огромна част се дължи точно на работата на " Козлодуй ".

Иначе размерите на произвеждане в " Козлодуй " също нарастват леко по отношение на предходната година, което значи, че най-малко до края на септември е имало по-малко непредвидени прекъсвания. Това обаче сигурно ще се промени в годишния доклад, защото при започване на този месец 6-ти блок остана спрян за близо седмица. Това докара и до десетки милиони пропуснати доходи.

Съотношението продаден ток на свободен и контролиран пазар е 80 към 20, което пък демонстрира, че единствено една пета от силата се пласира съвсем без печлаба, с цел да може цената за семействата да стои ниска. За 9-те месеца създадената електрическа енергия е близо 13 млн мВтч, което е с 2% повече от предходната година, а за контролирания пазар са обезпечени 2.5 млн. мВтч, което е растеж с 18%.

На този декор централата има ресурси от нуклеарно гориво за близо 500 млн. лева, които обаче са главно за 6-ти блок. За 5-ти наличностите ще се изчерпят през 2024 година, когато се чака да стартира и дифесификацията с неруско нуклеарно гориво.
Реклама Прогнози за пазара
От началото на 2022 година цените на електрическата енергия в цяла Европа са сериозно високи, най-много поради природния газ и няколко повреди на значими централи на континента. Преди година цени от 300-400 евро на мВтч биха били немислими, само че през тази имаше месеци, в които междинните стойности бяха толкоз, а цената в пиковите часове минаваше 1000 евро на мВтч.

Най-високи междинни борсови цени на силата в България имаше през август - над 430 евро/мВтч, следвани от тези през септември 376 евро/мВтч. През октомври настъпи внезапно утешение - 206 евро/мВтч, най-много поради топлото време и срутва в цените на природния газ. А за първите 10 дни на ноември междинната цена на тока е 183 евро.

Всичко това демонстрира, че последното тримесечие на годината няма да донесе нови рекордни доходи за АЕЦ " Козлодуй ", още повече че през целия октомври 6-ти блок изобщо не работеше. При междинна цена от 200 евро/мВтч за този интервал може да се чакат още към 1.2 милиарда лева доходи в централата.
Свързани публикации Проблемът с 6-и блок на АЕЦ " Козлодуй " остава, стартирането му още веднъж се отсрочва 3 ноември 2022, 15:57 Шефът на АЕЦ " Козлодуй " е отговорен за злополука, само че е избавен по отминалост 28 октомври 2022, 17:11 Кабинетът " Радев " прави всеобщи и скоростни състезания за шефове в държавни компании 20 октомври 2022, 14:50 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР