Невероятни съкровища дремят под ледовете на Гренландия - диаманти, злато

...
Невероятни съкровища дремят под ледовете на Гренландия - диаманти, злато
Коментари Харесай

Гренландия

Невероятни съкровища дремят под ледовете на Гренландия - диаманти, злато и сребро, редкоземни метали и големи находища на нефт и газ . И тъй като ледовете се топят, най-могъщите страни към този момент са в конкуренция за благосъстоянията. споделя:

" Всяко зло за положително ", съобщи още преди години гренландската депутатка Юлиане Хенингсен във връзка измененията в климата. Да, гренландските мъже не могат да ловуват през зимата, защото ледената завивка е изтъняла, само че по тази причина пък жителите на острова към този момент сами си отглеждат всички нужни им картофи и зеленчуци - нещо, което до неотдавна бе немислимо.

Несметните благосъстояния на Гренландия

Ледената завивка на Гренландия се топи по-бързо от предвижданията на учените. А това поражда големи апетити, защото под ледовете дремят невероятни съкровища - скъпоценни камъни, стоманени руди, разнообразни редки почви. Най-могъщите страни в света към този момент са насочили взор към Гренландия. Китайският министър на енергетиката няколко пъти посети острова, Съединени американски щати от години изпращат там високопоставени дипломати и генерали, от време на време идват и делегации от Европейски Съюз, Канада, Япония, Южна Корея, Австралия. А през лятото на тази година американският президент Доналд Тръмп даже изиска да купи Гренландия.
 Гренландия iStock/Getty Images
Най-големият остров на света фактически придобива все по-голямо значение - освен заради скритите под леда естествени благосъстояния, а и поради разкриващите се нови възможности. Внезапно пораждат нови морски пътища, които доста ще съкратят пътуванията на корабите от Азия до Европа и Америка. Топенето на ледовете изважда на бял свят и естествените благосъстояния на Гренландия. А тези благосъстояния са напряко невероятни: допуска се, че край крайбрежията на острова се крият 13% от международните ресурси на петрол и цели 30% от всички залежи на газ. Дълбоко в недрата му дремят залежи на цинк, олово, желязна руда, злато, сребро, диаманти, мед, никел, платина, уран и редки метали като лантан, неодим и итрий, които се употребяват за производството на смарт телефони, ветрогенератори и автомобилни батерии.-->

Топенето на ледниците освобождава и великански количества пясък и трошляк. А пясъкът става все по-ценен, защото е основна суровина за производството на бетон и асфалт. Който управлява този пазар, постанова и цените.

Така Гренландия ненадейно попадна в полезрението на геополитиката. И надали има друго място на планетата, където икономическите, военните и политическите ползи да се сблъскват с такава заостреност, разяснява немският " Ди Цайт " и напомня, че и Германия към този момент демонстрира по-сериозен ангажимент към района. Германското държавно управление одобри нови насоки за политиката си в Арктика, а канцлерката Меркел неотдавна призна, че е било неточност да се подценява стратегическото значение на полярния район.

Надпреварата към този момент е в ход

НАТО пък следи със угриженост по какъв начин Русия непрекъснато уголемява своя подводен флот, а военните ѝ бази от ден на ден се доближават към Гренландия. Пекин също не остава по-назад. Когато китайците предложиха да построят летища на острова и да поемат употребата на една някогашна военноморска база, Съединени американски щати стачкуваха остро пред Дания, която и до през днешния ден дефинира външната политика и политиката за сигурност на Гренландия. В резултат държавното управление в Копенхаген отпрати китайците и самó влага в района. Китай и през днешния ден е главен снабдител на редкоземни метали. И в случай че постави ръка и върху гренландските залежи, целият международен пазар на тези първични материали ще се окаже в китайски ръце.

В момента в Гренландия се добиват съвсем единствено рубини и сапфири. Чуждестранните компании към момента се въздържат от огромни вложения, тъй като изискванията за рандеман си остават сложни: има прекомерно малко писти за кацане, няма пътна мрежа, нито пък железници, а доста пристанища са недостъпни в продължение на месеци заради непробиваемата ледена завивка. Въпреки това конкуренцията за бъдещи облаги от несметните благосъстояния на Гренландия към този момент е в ход.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР