Невероятни находки бяха открити на крепостта Калето“ край МездраАрхеолози разкриха

...
Невероятни находки бяха открити на крепостта Калето“ край МездраАрхеолози разкриха
Коментари Харесай

Вратата на Северозапада пази тайни на 5 млн.години

Невероятни находки бяха открити на крепостта „ Калето “ край Мездра
Археолози разкриха находки на повече от 5 милиона години на крепостта „ Калето “ край Мездра. Тя е известна като „ вратата към Северозапада “ поради стратегическото си местонахождение в древността. Директорът на Врачанския исторически музей Георги Ганецовски и екипът му се пробват да възстановят метода, по който са живели хората още от времето на праисторията. „ Асансьорът на времето ни води до края на каменно-медната ера. Това е финалът на пето хилядолетие преди Христа. Малко по-късно, тук приказваме за средата на четвърто хилядолетие, е извънредно любопитен епизод от историята на нашия край, тъй като има прекомерно малко проучвания за този времеви интервал. Ние в археологията го назоваваме „ тъмните епохи “ поради дребните знания. А тъкмо тук на „ Калето “ попадаме на изгорели здания с целия инвентар в тях точно от този интервал, което е безспорен късмет “, споделя археологът пред бТВ.

Все още не са открити човешки остатъци. Въпреки това, учените настояват, че предметите, които откриват от тях, дават задоволително скъпа информация.

 

Сред находките е недовършен двоен чук, който съгласно археолозите е бил предопределен за жезъл. Той би трябвало да бъде носен от човек със специфичен статут. Причината оръдието да не бъде довършено е трагично събитие или конфликт с военни дейности, съгласно експерите. За това подсказва и планове връх за стрела, направен от кремък.

„ Тук попаднахме и на ателие за обработка на кожи. За това приказват многото принадлежности като кремъчни стъргалки. Тъй като приказваме за тясноспециализирани ателиета, фактически досега сме разкрили металургична работилница за обработка на най-ранния метал, на мед “, споделя Ганецовски.

Вивиана Митева също е част от екипа, който работи на крепостта „ Калето “. „ Какво нямаме ние, което те имат – време. С това време и с тази обич, с което са изработвали безусловно всички костни, а и ремъчни артефакти, тази духовна развитост, това възприятие, което са имали, ние сме го изгубили някъде във времето “, съобщи тя.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР