Невероятна слука споходи риболовец на река Струма в навечерието на

...
Невероятна слука споходи риболовец на река Струма в навечерието на
Коментари Харесай

Голяма сполука за рибар на Никулден

Невероятна слука споходи рибар на река Струма в навечерието на огромния християнски празник Никулден. Мъжът отива край реката с фина въдица в опит да улови кефали, само че на дребната му кукичка се закача величествен шаран. След продължителна битка речният колос е изваден на брега. Такъв улов по това време от годината, и то на река, може да се смята за извънредно необичаен шанс. Никулденското знамение има щастието да изживее Нино Ролински от София. Самият той споделя разгорещено пред " България Днес " за излета си в дните преди Никулден.

" Отидохме по рекомендация на другар до село Доброво, край стоманения моста на река Струма, наоколо до град Бобошево. Казаха ми, че излизали едри кефали от страната на изоставената сграда. Бях взел 500 грама бял червей за зареждане с прашката ", изяснява майсторът. Той въобще не чака, че в този сектор на река Струма може да плуват сходни големи риби. Ролински разкрива и такъма, с който съумява да уцели шестица от тотото в риболова. Той залага на въдица, наречена болонезе, дълга 6 метра. Поставя 3-грамова плувка, вид буре с железен кил, верижка от съчми, вирбел и мотив с дебелина 0,18 мм.

" Харесах си един шубрак във водата и започнах да зареждам зад него. Обикновено рибите дебнат и си почиват на такива места. След един час твърдоглавие нямаше и помен от кефалите. Бяхме решили да се местим, когато плувката потъна. При засечката взех решение, че съм закачил един от корените на храста и се ядосах. Изведнъж този " корен " стартира да се движи и останах доста изумен ", споделя Нино. Знаейки, че Свети Никола очевидно му праща чудноват подарък, въдичарят се впуска в гневна борба с мистериозната риба.

" Започна едно свирене на задатъка и прегъване на пръта. Не бях квалифициран за подобен отпор от рибата. Помислих, че е някое положително сомче. Станах набожен, тъй като започнах да Му се апелирам уловът да не се откачи. След 20 минути битка видяхме рибата под водата за първи път и установихме, че е голям див черен шаран. Като ни усети, животинката отново потегли назад по течението. Изминаха още десетина минути в опити да го вкараме в дребния кеп, в който другояче без проблем влизат риби по 4 кг. За благополучие най-после го извадих на брега. Беше се закачил добре в долната страна на устата ", връща се към страстите си Нино Ролински. Софийският риболовец признава, че за първи път хваща подобен огромен шаран на диво място. Това се оказва и единственият улов за деня, само че какъв единствено! Когато я претеглят на кантара, рибата заковава стрелките на 8,7 кг.

" Някои сътрудници към момента не имат вяра, само че им поисквам да изпитат това наслаждение и да имат даже по-голяма слука от мен ", желае им Нино. Обикновено през този сезон и в студената вода шаранът изпада в заспалост и лимитира придвижванията си до най-малко. Той съвсем не се храни, само че не щеш ли на Никулден от време на време стават и чудеса!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР