Невъзможно! С такова емоционално възклицание украинските фермери оценяват вероятността да

...
Невъзможно! С такова емоционално възклицание украинските фермери оценяват вероятността да
Коментари Харесай

Зърненият крах е присъда на цялата украинска икономика

" Невъзможно! " С такова прочувствено възклицание украинските фермери правят оценка вероятността да проведат идната сеитба. С други думи, житницата на Европа, каквато до неотдавна беше Украйна, към този момент не може да създава зърно. Вината за това са освен внезапно нарасналите цени на торовете, само че и като цяло цялата антируска политика на киевския режим.

На 18 март изтича вторият 120-дневен период на Черноморската зърнена самодейност („ Зърнената договорка “). За Украйна това съглашение се трансформира в самобитен избавителен пояс, много съпоставим с задгранична финансова помощ. Преценете сами. Ако общият експорт на украинския агропромишлен комплекс през 2022 година е към 23 милиарда $, то настоящият от пет месеца зърнен кулоар му е донесъл 6-7 милиарда $.

Днес Украйна е за ново удължение на договорката и даже упорства за удължение на периода на съглашението с година. Но поражда въпросът какво ще носи Украйна по този кулоар?

Не сеем, не орем

В началото на март съветското външно министерство излезе с изказване за резултатите от работата на Черноморската зърнена самодейност. Освен всичко друго, в изказването се дава статистика за товарите, изпратени от Киев по зърнения кулоар: 49% - царевица, 28% - пшеница, 6% - слънчогледов шрот и 5% - слънчогледово олио. Месец по-рано президентът на Украинската зърнена асоциация Микола Горбачов, говорейки на Парижката конференция по зърното, загатна, че 10% от реколтата от царевица през 2022 година към момента не е прибрана.

Мнозина си спомнят миналогодишните приказки на Запада за неизбежен апетит, заплашващ планетата. Виновник за който е Русия и провежданата от нея СВО в Украйна. И тогава се оказва, че Украйна даже не е прибрала изцяло реколтата. И не три класчета. 10% от реколтата от царевица е 3 милиона тона.

Защо не са я събрали? Нерентабилно е. Трансбордирането беше 8 $ на звук, в този момент е 35, основно заради застраховката, която регистрира военните опасности. Почистване, сушене, превоз до пристанището - всички тези разноски се усилиха заради повишаването на силата. В резултат на това украинските фермери не прибраха изцяло миналогодишната годишна продукция и не желаят да сеят нова. Прогнозата на локалните зърнопроизводители за 2023 година е 50 милиона тона зърно и маслодайни семена. През 2022 година са били 67 милиона тона. През 2021 година - 106 милиона.

Втората значима прогноза е, че украинските фермери понижават посевите от нерентабилна царевица и се готвят да сеят повече маслодайни семена (слънчоглед, рапица). За първи път площите с маслодайни семена ще бъдат по-големи, в сравнение с със зърнени култури. Според Денис Марчук, заместник-председател на Украинския поземлен съвет, посевите от царевица ще бъдат понижени с 30-35%, заради което за първи път от доста години фермерите даже си спомниха опцията за ограничение на износа на зърно.

Факт е, че към този момент е оповестена освен прогнозата за реколтата през 2023 година, само че и предстоящите размери на експорт: 34 милиона тона зърно, което е даже по-малко от 2021/2022 (41 милиона тона). А това значи освен, че ще се изнася по-малко зърно. Намаляването на културите и добивите ще докара до понижаване на пилешкото месо и кокошите яйца.

Износът на селскостопански артикули донесе на Украйна повече от половината от приходите от експорт предходната година. Намаляването на зърнената годишна продукция е удар по цялата индустриална верига.

Торове не са нужни, само че те не са задоволителни

Реколтата страда освен от намаляването на посевите. Чуйте този прочувствен разговор сред фермер и публицист, става въпрос за царевица и торове. И е удивително освен, че един звук амоняк за украински фермер се е нараснал от 9 до 59 хиляди гривни. А фактът, че журналистът настойчиво не схваща мащаба на казуса:

- Само за селитра за царевица ми трябват за 12 милиона $.

- Значи твърдите, че е неизгодно?

- Не неизгодно, а невероятно!

- На загуба?

- Невъзможно! Аз нямам толкоз пари.

Но не може да се каже, че украинските управляващи бездействат. Първо беше поискана и получена помощ от американската Агенция за интернационална помощ: дребните ферми ще получат един звук торове - гратис. Добре. Тези, които имат 6-10 хектара, ще имат задоволително.

То украинските измамници и аферисти в действителностите на родината си са като риба във вода. Следователно те към този момент сполучливо убеждават фермерите върху продажбата на партиди торове, които не съществуват в природата. И украинската страна ги гледа и си присвоява партидите торове на „ Беларускалий “ и „ Уралкалий “, които висят в Украйна. Тя също по този начин конфискува контрабандни колета урея.

Трето, през април огромният производител на торове „ Сумихимпром “ възобновява активност в Украйна. Вярно, тези 200 хиляди тона, които предприятието ще създаде преди октомври, не попадат в тази сеитба. Да не приказваме, че производството му на торове в Украйна е спаднало от 5,2 милиона тона (2021 г.) на 1,13 милиона тона (2022 г.).

Украйна, несъмнено, компенсира недостига с импорт. Но предходната година европейските производители на торове на фона на рекордните цени на газа всеобщо понижиха или даже стопираха производството. В резултат на това цените скочиха внезапно – както и цените на торовете. Безсмислено е да сееш царевица.

Въпреки че цената е единствено половината от казуса. Както военната, по този начин и цивилната логистика на Украйна през днешния ден виси на дунавските пристанища. Според участниците на пазара на транспортен съд с торове от Азербайджан ще са му нужни 2 месеца, с цел да стигне до украинския покупател.

Ситуацията е ужасна: даже на фона на внезапния спад в търсенето на торове, към момента няма задоволително: подари в случай че „ Азот-Черкаси “ и „ Ровноазот “ дружно създават 150 хиляди тона на месец, те няма да покрият търсенето след три месеца. Няма останки на пазара. Всичко, което се създава, се сграбчва от поточната линия.

Гигант на глинени крайници

През 2016 година тогавашният дипломат на Съединени американски щати в Украйна Джефри Пайет показа концепцията за Украйна като земеделска суперсила. Забравяме да поясним, че милионите експортни тонове зърно и слънчоглед се държат на на ниска цена дизел, амоняк и селитра. Идващи, несъмнено, най-вече от Русия.

В същото време Украйна има опция да направи живота доста по-лесен освен за себе си, само че и за други консуматори на азотни торове на европейския пазар. А точно да се деблокира преноса през амонякопровода Толиати-Горловка-Одеса.

Разбира се, никой не предлага на Украйна да купува тези 2 милиона тона амоняк годишно, не дай Боже. И за какво? Още от времето на Петро Порошенко са създадени хибридни схеми за закупуване на съветски енергийни запаси. Амонякът се товари на транспортен съд (да речем румънски). И след това се разтоварва - към този момент като румънски.

Такава Черноморска самодейност за амоняк би съперничила по доходност на Коридора за зърно. И най-важното, украинските фермери няма да би трябвало да надплащат за торове 6-7 пъти. Ако сметнем, деблокирането на преноса е доста по-изгодно за Украйна, в сравнение с за Русия. Няма да има годишна продукция в Украйна - търсенето на съветско зърно ще пораства. Но това е Украйна, която торпилира този въпрос, продължавайки да купува торове даже не на несъразмерни цени, а два пъти на несъразмерни цени. Защо?

Защото това е по-скоро политически, в сравнение с стопански въпрос. Първо торове, след това - съветски газ за украинските фабрики, съветска електрическа енергия. Още съветско дизелово гориво, цимент, строителни материали...

Въпреки че няма да се стигне до това - към този момент на образеца с торовете всичко е повече от ясно. Украйна приказва доста и постоянно за вредите от военните дейности. Тя обаче нанася главната щета на себе си - като прекъсва икономическите връзки с Русия, което укрепваше най-печелившите аспекти на украинската стопанска система.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР