Невъзможно е за гондоли, водни таксита и линейки да се

...
Невъзможно е за гондоли, водни таксита и линейки да се
Коментари Харесай

Италия е заплашена от суша след поредна зима без валежи

Невъзможно е за гондоли, водни таксита и коли за спешна помощ да се движат по някои от известните канали във Венеция

Седмиците на изсъхнало зимно време породиха опасения, че Италия може да се сблъска с нова суша след изключителната обстановка предишното лято. Алпите са получили по-малко от половината от нормалния си снеговалеж, съгласно учени и екологични групи, The Guardian, съобщи Българска телеграфна агенция.

Предупреждението идва, когато Венеция, където наводненията нормално са главната грижа, е изправена пред извънредно ниски приливи, които вършат невероятно за гондоли, водни таксита и коли за спешна помощ да се движат по някои от известните канали.

Проблемите във Венеция се дължат на композиция от фактори – неналичието на дъжд, система с високо налягане, пълнолуние и морски течения.

Италианските реки и езера страдат от сериозна липса на вода, заяви екологичната група Legambiente в понеделник, като вниманието е ориентирано към северната част на страната. По най-дългата река в Италия, която тече от Алпите на северозапад до Адриатика, има 61% по-малко вода от естественото по това време на годината.

През юли предходната година Италия претърпя най-тежката суша от 70 години насам и разгласи изключително състояние в регионите към река По, която съставлява почти една трета от селскостопанската продукция на страната.

„ Намираме се в обстановка на воден недостиг, който се натрупва от зимата на 2020 - 2021 година “, сподели специалистът по климата Масимилиано Паски от италианския научноизследователски институт CNR.

„ Трябва да възстановим 500 mm в северозападните региони: имаме потребност от 50 дни дъжд “, сподели той.

Нивата на водата в езерото Гарда в Северна Италия са спаднали до рекордно ниски равнища, което прави допустимо достигането до дребния остров Сан Биаджо на езерото по открита пътека.

Антициклон господства времето в Западна Европа от 15 дни, носейки меки температури, по-нормални за късна пролет. Последните прогнози за времето обаче алармират идването на по този начин нужните превалявания и сняг в Алпите през идващите дни.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР